Diari La Veu del País Valencià
Un 9 d’Octubre de precampanya

La celebració del 9 d’Octubre servirà al govern del Botànic per a fer el primer gran acte institucional de precampanya. En l’última diada de la legislatura, l’acte del 9 d’Octubre al Saló de Corts de la Generalitat permetrà al president de la Generalitat posar en valor les polítiques de l’actual Consell.

En un acte al qual per primera vegada assistirà un president del govern espanyol, el cap del Consell, Ximo Puig, defensarà el “canvi de paradigma valencià”. El seu discurs esdevindrà una mena de resum dels èxits assolits pel Botànic i dibuixarà les línies generals d’una hipotètica reedició del Botànic. Segons expliquen fonts pròximes al president, Puig aprofitarà la presència de Pedro Sánchez i el seu focus mediàtic per a parlar del “moment valencià”.

Puig, conscient del descrèdit de les institucions valencianes en els darrers anys, tractarà d’explicar el nou moment que travessa el País Valencià, amb la corrupció circumscrita a èpoques passades, amb unes dades que demostren el redreçament econòmic i amb uns indicadors socials que avalen la política de “rescatar persones” popularitzada per la vicepresidenta Mónica Oltra.

Pel que fa a la política que no depén del País Valencià, res no ha canviat. Sí que ho han fet la gestualitat i el tarannà des del canvi de govern a l’Estat. La principal reivindicació d’aquest Consell, el canvi de model de finançament autonòmic, no s’ha vist encara satisfeta, amb el que això comporta per a les arques públiques valencianes.

Acusat d’haver relaxat el discurs reivindicatiu des que el PSOE governa a Madrid, Ximo Puig no pot passar l’oportunitat de reivindicar la necessitat d’aconseguir ja un finançament just per al País Valencià. La dificultat per al cap del Consell serà trobar l’equilibri entre la fermesa, per a no ser acusat per l’oposició i els seus socis de ser menys exigent amb Pedro Sánchez que amb Mariano Rajoy, i la subtilesa per a no afrontar el president del govern espanyol. Ara bé, l’oportunitat de Puig és immillorable per a fer veure al president Sánchez que l’infrafinançament és, probablement, l’únic que actualment aglutina tota la societat valenciana.

Les demandes dels partits a Puig

Si en un aspecte estan d’acord els partits amb representació a les Corts és en el fet que la presència de Sánchez durant el 9 d’Octubre no es pot desaprofitar i que se li han de tornar a traslladar les principals reivindicacions valencianes, especialment l’infrafinançament del País Valencià. Malgrat que el president valencià ja li ho va fer saber la setmana passada durant la seua primera trobada oficial amb Sánchez en la Moncloa, per a la resta de formacions polítiques aquest dimarts “és el moment” d’insistir.

Així, el síndic de Compromís, Fran Ferri, espera que l’eix del discurs institucional del cap del Consell siga la reivindicació d’un “sistema de finançament just”, un tema que, al seu parer, “porta massa temps sense resoldre’s”. El líder de Podem, Antonio Estañ, demana que es passe de les paraules als fets i que el president espanyol complisca amb el que li va prometre a Puig perquè els seus anuncis van quedar buits de força després que la Moncloa rebaixara el to d’aquestos explicant que només seran possibles si el pressupost ix endavant.

“Tot el que siga posar de manifest el paper que segueix jugant la Comunitat Valenciana en la resta de l’Estat, amb l’infrafinançament i la falta d’inversions, és necessari fer-ho quantes més vegades siga necessari, millor”, va manifestar Estañ aquest dilluns després de la Junta de Síndics a les Corts. La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, com és habitual en els seus discursos, va fer servir la ironia per a jutjar la visita de Sánchez. “Nosaltres no direm que no ens agrada que vinga perquè no som així”, va dir entre un somriure tímid. “El que volem és que demà no solament vinga, sinó que a més complisca amb totes les reivindicacions dels valencians, com ara el canvi del model de finançament i que en els Pressupostos de 2019 hi haja una inversió del 10% per a la Comunitat”, va indicar Bonig.

I de la mateixa manera que Ferri, Bonig també va aconsellar Puig perquè faça una intervenció “reivindicativa” tal com ho ha fet en altres edicions del 9 d’Octubre per a criticar la falta d’atenció de Rajoy cap a la societat valenciana. En aquest sentit, la presidenta popular ha recordat que ella va anteposar els interessos dels valencians enfront dels del seu partit en rebutjar uns pressupost de l’expresident popular perquè va entendre que “no eren bons”.

Comparteix

Icona de pantalla completa