Diari La Veu del País Valencià
‘La fossa’, la primera sèrie coproduïda entre À Punt i TV3

Una minisèrie de suspens de quatre capítols és la primera coproducció entre À Punt Mèdia i TV3. La fossa està protagonitzada per actors valencians i catalans dirigits per Agustí Vila, amb guió de Xavier Romero i Llorenç Espanyol i es troba ara en procés de preproducció i rodatge.

La productora catalana Bausan Films i la valenciana especialitzada en animació Wisa Blue Studios estan al darrere de la coproducció dels dos canals de comunicació públics. Agustí Vila –director i guionista de La mosquitera, amb què l’actriu Emma Suárez va optar al Premi Goya en 2010– encapçala l’equip de direcció junt amb els els dos autors del guió d’aquesta coproducció Xavier Romero i Llorenç Espanyol. Nausicaa Bonnín, una de les cares conegudes de la sèrie de TV3, El cor de la ciutat, interpreta l’agent Andrea Carmona, especialitzada a investigar assassinats. Junt amb l’actriu catalana està el valencià Sergio Caballero, qui encarna Carles, un dels veïns enigmàtics de La Vall (la primera sèrie de ficció d’À Punt). L’actor vila-realenc interpreta en La fossa el paper d’un mosso d’esquadra que col·labora amb la inspectora.

El repartiment està integrat per Núria Prims, guanyadora del Premi Gaudí a la Millor actriu pel seu paper en Incerta Glòria d’Agustí Villaronga; Mònica López (Clara Campoamor, la mujer olvidada, Acusados, Carlos, Rey Emperador); Francesc Garrido (Alatriste, Mar Adentro, Te doy mis ojos, entre altres); Juli Mira (El mar, L’illa de l’holandés i sèries com Herència de Sang, Hospital Central, Unió Musical da Capo i Ventdelplà, entre altres); Pau Durà (7 vidas, Crematorio, El Príncipe i Merlí, entre altres sèries); Bernat Quintana (El cor de la ciutat); Katrin Vankova (La riera); Carlos Olalla (Rec 2, Grupo 7, Tres metros sobre el cielo); Carles Bigorra (Polseres vermelles, La riera, Vida privada); Àlvar Triay (La riera, Porca misèria, El cor de la ciutat); Blai Llopis (Rec 3, Carlos, rey emperador, Crematorio, Ventdelplà, Porca misèria, entre altres): Ferran Lahoz (La catedral del mar, La riera, Les veus del Pamano), i Àlex Batllori (Rec 2 i 4, Física o química).

La minisèrie coproduïda per À Punt i TV3 consta de quatre capítols de 45 minuts cadascun d’ells. Suspens, intriga, cobdícies, policies, morts, amor i cels són els elements que basteixen el guió de La fossa l’argument de la qual parteix del descobriment d’una tomba comuna de la Guerra Civil dins de la qual hi ha un cadàver que no es correspon amb l’època de l’enfrontament bèl·lic. La troballa de les restes òssies trenca la tranquil·litat de la localitat, ja que desencadena un seguit de suspicàcies sobre la identitat del mort.

La policia criminal que encapçala la investigació, un paper interpretat per Nausicaa Bonnín, tracta d’esbrinar la causa de l’assassinat d’un jove que va treballar en l’exhumació d’una fosa comuna i descobreix un secret que acaba per obrir una ferida col·lectiva, un record que els vilatans havien ocultat durant molt de temps. La investigadora descobreix que un dels esquelets exhumats de la fossa va desaparéixer en el moment de l’assassinat del jove. Al remat, les indagacions policials determinen que el cadàver duu soterrat en la tomba només una vintena d’anys i que, per tant, la identitat de l’esquelet no pot ser de cap individu afusellat durant la Guerra Civil. Tot apunta que l’autor de la mort del jove es va sentir amenaçat per allò que es descobreix durant l’exhumació de la fossa i per això va matar-lo.

La primera sèrie coproduïda per À Punt i TV3 va rebre el vistiplau de les respectives corporacions de les cadenes públiques en 2017. Així, a la productora catalana Bausan Films se li van aprovar 387,605,63 euros per a comprar els drets d’emissió, dels quals la televisió catalana ja li ha transferit 193.802,81. Per la seu part, la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) va aprovar en 2017 comprar el projecte que presentava la productora amb seu a València, a Madrid i a les Illes Canàries, Somnia cinema, pel preu de 200.000 euros, segons recull la resolució de 29 de desembre de 2017. Això no obstant, i després de rebre l’aprovació de la cadena, la productora especialitzada en animació que encapçala Nathalie Martínez va canviar de nom,i ara s’anomena Wisa Blue Studios. Martínez va avançar que en setembre començava la fase de preproducció i aquest 8 d’octubre es va iniciar el rodatge de la minisèrie.

Comparteix

Icona de pantalla completa