Diari La Veu del País Valencià
Centenars de persones reivindiquen a València o perdre el tren del Corredor Cantàbric-Mediterrani

Agents socials, econòmics i polítics de València i Terol s’han donat cita aquest diumenge junt amb centenars de persones en una manifestació convocada a València per a reivindicar la necessitat de “no perdre el tren” del Corredor Cantàbric-Mediterrani.

Sota el lema “Per la cohesió social”, els manifestants, encapçalats per les federacions veïnals d’Aragó i del País Valencià, han demanat inversions en el tram sud d’aquesta infraestructura, des de Saragossa a Sagunt passant per Terol. En concret, els agents socials valencians i aragonesos demanen un compromís del govern espanyol i que demane a Europa que s’incloga la inversió en aquest tram com una prioritat i que eixa promesa del nou executiu socialista es manifeste en els Pressupostos. En condicions actuals fan que un trajecte entre València i Saragossa tinga una durada de més de cinc hores.

A la manifestació, convocada per la Confederació d’Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana (CAVE-COVA), la Federació de Veïns de Terol i l’associació Teruel Existe, han assistit els alcaldes de València i Terol, Joan Ribó i Emma Buj, respectivament, i representants de tots els partits polítics. La marxa ha començat a l’Estació del Nord entorn de les 11.00 hores. Després d’un recorregut pel carrer de Colom, la marxa ha acabat en l’avinguda Navarro Reverter, on els organitzadors han procedit a la lectura del manifest.

Tots han coincidit a titllar de “fonamental” aquesta infraestructura i han reivindicat que es tinga en compte la necessitat de comptar amb un “tren del segle XXI”, que pose fi a anys de transport ferroviari “tercermundista”.

El president de CAVE-COVA, Juan Antonio Caballero, ha explicat la voluntat de “recuperar el traçat complet del corredor Cantàbric-Mediterrani amb les característiques que es van presentar en 2009 a Saragossa”. “Un corredor mixt d’altes prestacions que unisca l’Atlàntic amb el Mediterrani per Terol i Sagunt”, ha reclamat el president de CAVE-COVA. En aquesta línia i en un comunicat dirigit al Parlament Europeu i les autoritats europees, Caballero ha reclamat que “es rectifique i s’incorpore el Corredor Cantàbric-Mediterrani complet i al seu torn tinga el finançament que requereix el conjunt del projecte”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que no s’entén el Corredor Cantàbric-Mediterrani sense el tram Sagunt-Terol-Saragossa i ha manifestat el seu suport a la manifestació. La Generalitat “dóna suport a aquesta manifestació i l’ambició de no desaparéixer d’un eix fonamental”, i ha afegit que seria “absurd”, com s’ha plantejat inicialment, que el corredor “només fora de Saragossa al Cantàbric”.

Per la seua banda, la plataforma Teruel Existe ha participat en la protesta amb un Tamagotchi, una paròdia de cartó pedra del “tren del segle XIX” que recorre les comarques de Terol diàriament i que té, segons denuncien, prop de 400 avaries a l’any.

Així, amb aquest Tamagotchi de cartó –que va ser elaborat a València per l’artista faller Luis Pascual– que aquest diumenge ha passejat per la capital del Túria, els membres de Teruel Existe han defensat que els habitants de la demarcació mereixen “les mateixes infraestructures i els mateixos drets que els altres”: “Ser pocs no resta drets”, ha manifestat Polo.

Suport dels principals partits polítics

Des de les alcaldies de Terol i València, tant Joan Ribó com Emma Buj han situat el corredor com una “reivindicació fonamental”. Buj ha expressat que “espera que el Govern de Pedro Sánchez complisca amb els compromisos del govern anterior perquè són imprescindibles”.

Per la seua part, Ribó ha manifestat que, per a la ciutat de València, la connexió entre Sagunt, Terol i Saragossa és “fonamental”. Així, ha expressat la “necessitat” que el tren reunisca les “mínimes condicions perquè els passatgers i les mercaderies puguen anar amb normalitat”. “El tren de hui dia és tercermundista: a vegades amb bicicleta pots córrer més”, ha criticat l’alcalde de València.

En representació de Podem han assistit, entre altres, la diputada Rosana Pastor, el diputat Antonio Montiel i la diputada en les Corts per Terol Marta Prada. Pastor ha reclamat que “Europa reconega el corredor” i ha explicat que volen “una mobilitat que no deixe de costat a ningú, que connecte els pobles xicotets, i no una mobilitat de les quals passen de llarg per a connectar ciutats i guanyar deu minuts, alguna cosa que deixa despoblats els pobles de l’interior”.

Des del PPCV també han donat suport a la reivindicació i han assistit a la marxa diputats, senadors i representants de municipis com Sagunt. La subsecretària general del PPCV, Elena Bastidas, ha reclamat al govern de Pedro Sánchez que “mantinga el compromís del govern de Rajoy d’invertir 335 milions d’euros, independentment de si hi ha o no finançament de la Unió Europea”.

La reivindicació també ha rebut el suport de Ciutadans amb l’assistència del secretari d’Organització de Ciutadans Aragó, Ramiro Domínguez, i el portaveu del partit a l’Ajuntament de València, Fernando Giner, entre d’altres. “Estem ací donant suport a una reivindicació històrica i per a pegar-li una xicoteta estirada d’orelles a PP i PSOE, que porten 40 anys en la política i mai han fet res”, ha remarcat Domínguez.

Així, des de Compromís han assistit el portaveu del partit en el Congrés, Joan Baldoví i el president de les Corts, Enric Morera, entre altres càrrecs del partit. “Des de Compromís estem per a reivindicar que una altra Espanya pot existir, una que no comence i acabe en el quilòmetre 0 de la Porta del Sol, sinó que comence a connectar capitals d’aquest Estat com València i Saragossa”, ha explicat Baldoví.

També representants del PSPV-PSOE i del PSOE d’Aragó han participat en la marxa, amb les secretàries generals de la província de València i de Terol, Mercedes Caballero i Mayte Pérez i el síndic socialista en les Corts, Manolo Mata.

Comparteix

Icona de pantalla completa