Diari La Veu del País Valencià
D’Andy García a Antonio de la Torre: La Mostra de València canvia Hollywood pel Mediterrani

La Mostra de València-Cinema del Mediterrani torna a celebrar-se a la ciutat després de sis anys de silenci. L’objectiu del festival és recuperar el prestigi que va adquirir en el seu moment i potenciar la cultura audiovisual de la ciutat. Beure de les arrels però renunciant al dispendi de les últimes edicions. El ganxo per a atraure el públic als Cines Babel –on es projectaran les pel·lícules de la Secció Oficial i la Informativa– passa per la qualitat de la programació. Tots els films seleccionats estan vinculats al Mediterrani, estan avalats pels premis i nominacions que acumulen en altres esdeveniments cinematogràfics, com ara els Oscar, Cannes i Venècia, i, a més a més, s’estrenaran per primera vegada a l’Estat. Hi haurà estrelles, com antigament acudien a València, però ja no seran de Hollywood, sense cap relació amb el mare nostrum, sinó que tindran una relació estreta amb la mar que banya el sud d’Europa.

La 33a edició del festival s’ha hagut d’organitzar en només quatre mesos. Per això, tant la directora de la Mostra, Rosa Roig, com el director de programació, Eduardo Guillot, van reconéixer que el retorn del certamen haurà de reenganxar el públic. “Que sàpiguen que la ciutat torna a tindre la Mostra”, va dir Guillot, qui va advertir que, de moment, els espectadors seran veïns de la ciutat i dels voltants que podran gaudir de “bones pel·lícules que no es podran veure en altre lloc”, només a la ciutat de València entre el 18 i el 28 d’octubre.

El recurs d’edicions passades de comptar amb la presència de figures del cinema de Hollywood, com l’actor Andy Garcia o l’actriu i ballarina Leslie Caron, es descarta per complet, segons va afirmar aquest divendres Guillot durant la presentació d’aquesta 33a edició de la Mostra de València. Al festival vindran cineastes, intèrprets o artistes professionals del món de la cinematografia “suficientment coneguts”, va tranquil·litzar Eduardo Guillot, però aquestos hauran de ser artistes del Mediterrani, com ara l’actor Antonio de la Torre, que ve directe des de Venècia després de presentar Memorias del Calabozo, una pel·lícula en què interpreta l’expresident de l’Uruguai, Pepe Mujica.

“No entenc que s’haja de portar un famós” procedent de l’àmbit de Hollywood, va sentenciar Eduardo Guillot, perquè, l’única finalitat que es buscava amb la seua presència en el passat era “fer-se selfies“. “L’única justificació que els convidats vinguen és que parlen del seu treball”, va afegir el director de programació, i, a més a més, “vénen gratuïtament”, va emfatitzar. A banda de l’actor malagueny també visitaran al Mostra cineastes com Selma Baccar, Álvaro Brecher, Nathan Ambrisioni –un director que amb tan sols 18 anys competirà per la Palmera d’Or del festival– així com el cineasta francotunisià Abdellatif Kechiche, qui rebrà la Palmera d’Honor.

Onze films en competició

El jurat ha seleccionat onze films que competiran per la Palmera d’Or d’aquesta 33a Mostra de València. Així, en la secció oficial es podran veure pel·lícules com Sheikh Jackson, de la directora Amr Salama, candidata d’Egipte als Oscars d’aquest any. Destaca també Paper Flags, una pel·lícula que sorprén per la seua “maduresa aclaparadora”, va afirmar Guillot, atesa la curta edat del seu director. És rellevant la presència de la directora Selma Baccar, que va ser la primera dona que va obrir una productora a Tunísia i que, a més, estarà a València per a parlar de la seua pel·lícula El Jaida. Del Marroc arriba Apàtride, una coproducció amb Qatar i França, de la directora Narjiss Nejjar, que narra la història d’una mare i una filla separades pel conflicte entre Marroc i Argèlia.

Whispering Sands és una cinta del director Nace Khemir, que va guanyar una Palmera d’Or en la Mostra de 1984 amb Los balizadores del desierto i que, com ha dit Guillot, “recorda les nostres arrels”. La representació turca ve de la mà de la pel·lícula The Pigeon, de la directora Banu Sivaci, i la libanesa del Heaven Without People, de Lucien Bourjeily, premi especial del jurat al festival de Dubai. Estarà també la comèdia The Secret Ingredient, de Gjorce Giordana, una coproducció Macedonio-Grega, recentment escollida com a representant de Macedònia als Oscar. L’assetjament a la dona és el tema principal del film italià Nome di Donna, de Marco Tullio Giordana, que també es veurà al festival. A més, la pel·lícula valenciana Fishbone, del director Adán Aliaga, entrarà en competició.

La directora i actriu libanesa Rana Salem, l’actriu francesa Sabrina Seyvecou, el periodista i crític de cine Marco Lombardi, la productora tunisiana Khedija Lemkecher i la sonidista espanyola Amanda Villavieja integraran el jurat que haurà de jutjar –a la sala dels Cines Babel– quina pel·lícula es mereix alguns dels guardons que es repartiran, com ara la Palmera d’Or, la Palmera de Plata, Millor director i Millor actor i actriu.

Secció Informativa: 10 cintes

La Secció Informativa està formada per deu pel·lícules que reflecteixen el cine fet al Mediterrani. Trobem Un dia más con vida, de Raúl de la Fuente i Damián Nenow; Cafarnaúm, de la directora Nadine Labaki; Amerika Square, de Yaninis Sakaridis; Mon tissu préfere, de la directora Gaya Jiji; L’equilibrio, de Vincenzo Marra, Comme des garçons, de Julien Hallard; The marriage, de Blerta Zeqiri; Until the End of Time, de Guillermo de Oliveira, i La noche de 12 años, de Álvaro Brechner.

La Filmoteca acollirà un cicle dedicat al director Abdellatif Kechiche mentre que les cintes que entren en competició així com les que s’integren en el Cicle de Memòria dedicat a Carles Santos i Josep Antón Pérez es projectaran als cines Babel. Per a apropar el cinema a la joventut, com a novetat aquest any es farà una mostra gratuita de les pel·lícules per als alumnes de 14 instituts de la ciutat. Per tal d’atraure el públic també s’han adaptat els preus de les entrades, que seran de 2,50 euros per al públic general i d’1,50 euros la entrada reduïda. També hi haurà disponible un bo de 10 sessions per 20 euros.

La gala d’inauguració i de cloenda del festival es faran al Palau de la Música, espai que acull de manera momentània la seu de la Mostra de València, ja que, des de la regidoria de Cultura s’està pensant a ubicar la Fundació Mostra de València en alguns dels immobles que l’Ajuntament està rehabilitant

Aquest any, com a novetat, la Banda Municipal de València farà un concert en col·laboració amb el festival on s’interpretarà un programa que repassarà algunes de les bandes sonores originals més conegudes de la cartellera cinematogràfica.

En aquesta edició s’ha comptat amb un pressupost de 375.000 euros i s’ha aconseguit el patrocini de dues empreses que, com va assenyalar Glòria Tello, no van sumar capital sinó que la seua col·laboració ha suposat un estalvi en la despesa. Això no obstant, la regidora i presidenta de la Fundació de la Mostra de València va avançar que per a l’any 2019 ja s’ha demanat un increment en el pressupost. Tanmateix, que aquest puga augmentar dependrà dels comptes municipals que aprove el govern de La Nau.

Comparteix

Icona de pantalla completa