Diari La Veu del País Valencià
Vora el 60% de la població de València creu que l’estat espanyol hauria de fer més esforços per a acollir refugiats

El 40% de les llars de la ciutat de València tenen, com a mínim, una mascota; majoritàriament, un gos. És un dels resultats que es desprenen de l’últim baròmetre municipal d’opinió ciutadana, centrat en la convivència i la participació. El regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana, ha presentat els resultats aquest divendres al matí en roda de premsa.

L’estudi està dividit en cinc blocs: família, deures i gestió del temps; valors socials; immigració; discriminació, i participació social i voluntariat. En el cas de la mitjana d’hores dedicada a la cura dels menors, es posa de manifest el desigual repartiment de les tasques a casa, ja que les dones dediquen 14 hores a la cura, mentre que els homes no arriba a 10. Ocorre igual amb altres tasques de la llar, ja que el 45,6% de les dones hi dediquen més de 2 hores –sumant els percentatges de dones que dediquen entre 2 i 3 hores, entre 3 i 4, i més de 4–, mentre que en el cas dels homes només són el 20,6%. Per contra, la majoria dels homes –el 64,5%– només dediquen entre 30 minuts i 2 hores.

El baròmetre també preguntava per la gestió del temps lliure. Les quatre activitats preferides, en ambdós sexes, són l’esport, la vida social, passejar i llegir o estudiar. Tot i això, en el cas dels homes destaca l’esport, amb un 41,6%, mentre que un 28,8% de dones trien la vida social. Galiana s’ha mostrat content que una de les activitats escollides siga passejar, ja que “som un govern que ha impulsat de manera molt contundent el dret a passejar per la ciutat”.

Una societat sensibilitzada, però encara xenòfoba i masclista

Pel que fa als valors socials, el regidor ha destacat que més d’un 90% de la població enquestada pensa que “les persones, amb independència de la seua orientació sexual i identitat sexual, han de tindre els mateixos drets”. A més, un 59% considera que l’estat espanyol “hauria de fer molts més esforços en l’acollida dels refugiats”. Preguntats sobre les raons que dificulten una bona convivència amb les persones immigrants, la segona opció més escollida és “l’hostilitat de la societat cap a aquestos col·lectius”. És a dir, la societat valenciana és conscient del seu racisme i xenofòbia, així com dels prejudicis que tenen cap als nouvinguts.

Un 20% de les dones enquestades afirma que s’ha sentit discriminada. En el cas dels homes, un 16%. I en tots dos casos l’entorn on han patit aquesta discriminació és, majoritàriament, l’àmbit laboral. Tot i això, els motius no són els mateixos. Destaca especialment el cas de les dones, que en un 38,5% han sigut discriminades a causa del sexe, mentre que, en els homes, baixa fins a un 1,9%. En el seu cas, el motiu principal de discriminació és l’origen ètnic o cultural, amb un 25,5%, si bé un 16,3% de les dones també denuncien el mateix.

Les Falles, un pol de participació

El 12,5% de la població enquestada (un 12,9% de les dones i un 13,2% dels homes) participa en una associació cultural, artística o d’oci, especialment en una comissió fallera. En el cas oposat es troben els partits polítics o les associacions juvenils d’estudiants, que no arriben al 5% en cap dels dos sexes. Pel que fa a la simpatia cap a moviments socials o grups, la majoria se sent propera als grups animalistes i antitaurins, als ecologistes i als de suport a les persones migrants i refugiades.

Comparteix

Icona de pantalla completa