Diari La Veu del País Valencià
Carmen Alborch, l’Aquarius i Paco Muñoz, entre les Distincions de la Generalitat del 9 d’Octubre

El dispositiu organitzat per a l’arribada de l’Aquarius a València i l’exministra valenciana Carmen Alborch rebran les Altes Distincions de la Generalitat aquest 9 d’Octubre. Així ho decidirà aquest divendres el ple del Consell, que donarà a conéixer també la resta de distincions que es lliuraran el pròxim dimarts.

L’Alta Distinció de la Generalitat, que s’entrega cada any per a reconéixer les activitats o serveis en defensa dels interessos valencians, es proposa en aquesta ocasió per a l’ampli dispositiu que va permetre rebre el passat 17 de juny en el port de València els 630 immigrants que viatjaven en la flotilla del buc Aquarius.

També es proposa entregar-la a l’exministra de Cultura Carmen Alborch (València, 1947), qui va ser la primera degana de la Facultat de Dret de València i qui al llarg de la seua trajectòria política i professional ha reivindicat sempre el feminisme i la igualtat entre dones i homes, expliquen fonts de Presidència de la Generalitat.

La Distinció de la Generalitat ha sigut per a David Ferrer (tenista) i Anabel Medina (tenista), per al Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela, les rectores Mavi Mestre i Eva Alarcón i al València Club de Fútbol. A més, han nomenat l’il·lustradora Ana Juan ambaixadora.

Les distincions al mèrit cultural han sigut per a al Cor de Sant Yago, que compleix 50 anys, els cantants Paco Muñoz, Merxe Banyuls, Lluís Miquel Campos; la poeta Francisca Aguirre; la il·lustradora Paula Bonet; la historiadora Isabel Morant; la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles l’any del seu 250 aniversari, i el pintor Salvador Montesa. El mèrit científic ha sigut per a la investigadora Guillermina López.

La Generalitat també ha reconegut personalitats i entitats del món empresarial. És el cas de la Fundació Cañada Blanch; Evap; l’empresari Francisco Pons, a títol pòstum, i la Cooperativa Elèctrica de Vinalesa.

La Xarxa per la inclusió social EAPN, la Delecagió Territorial de l’ONCE del País Valencià, que compleix 80 anys, i Alexandrina da Fonseca Maia, referent de la lluita feminista gitana, han rebut el reconeixement a les accions en favor de la igualtat i per una societat inclusiva. D’altra banda, el premi de les Lletres ha sigut per a Vicente Muñoz Puelles (novelista).

En l’àmbit esportiu, la Generalitat ha distingit amb una placa el Trinquet El Zurdo i amb medalla, Lorenzo Carrió Esteban (president de la Federació d’Halterofilia), Lola Riera (hoquei herba), Emilia Gómez (pilotària), Josep Sanvencancio (pilotari) i José Ignacio Rodilla (jugador de basket). Finalment, el premi Lluís Vives ha sigut per a Cecilia Malmström (política sueca).

La relació dels guardons la Generalitat amb motiu del 9 d’Octubre, que s’entregaran dimarts que ve en l’acte institucional que se celebrarà a Palau de la Generalitat i al qual assistirà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la donarà a conéixer en roda de premsa aquest migdia la vicepresidenta Mónica Oltra.

Comparteix

Icona de pantalla completa