Diari La Veu del País Valencià
La Cova del Comte, una cavitat del Paleolític superior a Pedreguer
RedactaVeu / Pedreguer

La Cova del Comte és una cavitat càrstica situada al peu d’un penya-segat que voreja la part alta del barranc de la Parra, en un paisatge abrupte, de pendents fortes, que antigament estaven abancalades, però que a hores d’ara estan abandonades i cobertes de garriga. Es tracta d’una cavitat allargada d’uns 65 metres de llargària, amb una entrada triangular que dóna pas a una sala il·luminada, d’uns 15 metres de llargària. Al fons de la sala s’obri una galeria estreta de 17 metres de llarg, que dóna pas a una gran sala on estan els motius artístics paleolítics.

La cova presenta un jaciment arqueològic que s’engloba dins de diferents períodes culturals de la Prehistòria. El més antic correspon al Paleolític superior, amb una cronologia aproximada entre el 18.000 i el 16.000 abans del present. També s’observen restes del Neolític, amb una cronologia aproximada situada entre el 7.000 i el 4.000 abans del present. A més de les restes arqueològiques, la cova també presenta uns importants valors de caràcter etnològic i natural. La cavitat va formar part d’un corral pel ramat en temps històrics i encara conserva uns murs de tanca, un accés i altres elements relacionats amb el món de la ramaderia.

La importància científica de la Cova del Comte

En l’agost de 2011, un grup d’arqueòlegs va visitar la cova del Comte de Pedreguer. La sorpresa va ser monumental quan descobriren unes figures sobre les parets interiors de la caverna. En el tram més interior de la cavitat s’han documentat els panells amb decoració prehistòrica incisa i pintada, més concretament del Paleolític superior.

El terme de Pedreguer és ric en jaciments paleolítics. Indrets com la Cova del Randero, La Penya del Cingle o la mateixa Cova del Comte són testimoni de l’extraordinària densitat del poblament paleolític a la vall del riu Girona. Les societats paleolítiques d’aquestes terres tenien una cultura molt avançada, que permetia transmetre els coneixements d’una generació a una altra i plasmar tot el seu món simbòlic a les parets d’algunes coves. A tot el País Valencià són molt pocs els jaciments que conserven art paleolític i la major part estan a les terres de la Marina Alta i la Safor. És just ací on radica la importància de la Cova del Comte.

Les manifestacions d’art rupestre estan reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, cosa que implica una valoració cultural per damunt del que serien els béns culturals nacionals en tant que representa en si mateix una fita per la humanitat com a col·lectiu.

Treballs fets fins al setembre de 2013

Fins ara el treball realitzat s’ha centrat en quatre apartats diferents: protecció, estudi, documentació i difusió. És evident que la importància de la Cova del Comte radica en què allí s’han conservat restes d’art parietal de les societats caçadores, però la investigació no pot centrar-se només en elles i ignorar la resta de dades que ens poden apropar al mode de vida i costums dels nostres avantpassats.

Pel que fa a la protecció, s’ha promogut la declaració de Bé d’Interès Cultural. Per altra banda, amb la supervisió de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb la Diputació d’Alacant, el Servei d’Emergències dels Bombers i d’un bon nombre de voluntaris s’ha pogut col·locar una tanca de ferro per a barrar el pas i evitar l’alteració de les pintures i els gravats. L’anunci públic de la troballa i el tancament de la cova ja va ser notícia de portada de la premsa escrita el passat 7 de novembre de 2012.

El promotor del projecte d’investigació de la Cova del Comte és la Fundació CIRNE. La direcció de l’estudi està formada pels arqueòlegs: Josep A. Casabó Bernad, Juan de Dios Boronat Soler, Joaquim Bolufer Marqués, Marco Aurelio Esquembre Bebia i Pasqual Costa Cholbi. La fotografia és a càrrec d’Enric Martínez García. També hi participa l’empresa Arpa Patrimonio en la gestió administrativa, la fotogrametria i l’escàner 3D. A més de la Fundació CIRNE, l’Ajuntament de Pedreguer també ha estat patrocinador de diferents treballs com ara la topografia, la reconstrucció dels murs del corral, el tancament del jaciment arqueològic, i col·laborarà en la futura campanya d’excavació. Per una altra banda, l’associació Els Pòrxens dedicada a la recuperació del patrimoni cultural de Pedreguer, alguns veïns i veïnes de la localitat i de la comarca també han cooperat en el projecte d’estudi de la Cova el Comte.

Comparteix

Icona de pantalla completa