Diari La Veu del País Valencià
Camps es queda sol en la Fórmula 1

Aquesta no és la definitiva però sí que representa una decisiva resolució judicial. L’ha adoptada la titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de València en acordar l’arxivament de la investigació respecte dels assessors i alts càrrecs implicats en el cas Valmor. La magistrada deixa l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, sol a la banqueta dels acusats.

El delicte que se li imputa és haver pres la decisió de prorrogar el contracte de la Fórmula 1 amb Bernie Ecclestone per tres anys més dels previstos inicialment i amb la Generalitat de fiadora. La firma del contracte va fer-se el dia abans que presentara la dimissió forçat per un altre cas que el va dur davant d’un tribunal, el dels vestits regalats per Orange Market, del qual va resultar absolt.

En aquest cas, l’arxivament es dicta respecte de la seua assessora en Presidència, Belén Reyero; l’exconsellera Lola Johnson; el pilot Jorge Martínez ‘Aspar’, i el director de la Societat Projectes Temàtics (SPTCV), Nicolás Figueres. Atén així la petició que va fer en juny la Fiscalia Anticorrupció, desprès de declarar al jutjat. Assessors i alts càrrecs van assenyalar directament Camps com a responsable de prendre aquesta decisió. L’assessora Belén Reyero va dir que l’expresident li va donar l’ordre. L’exconsellera Lola Johnson no va dubtar a declarar que Camps li va ordenar que firmara.

La diferència d’aquest cas judicial respecte d’altres que han afectat empreses o alts càrrecs del Consell està en el fet que, per primera vegada, s’assenyala directament el cap de la Generalitat com a únic i darrer responsable.

Va ser el 19 de juliol de 2011, amb Camps acorralat pels seus, quan, des de Madrid, el van empényer a dimitir abans del judici pels vestits, quan va prendre aquesta decisió. Precisament unes hores abans donava la ordre de prorrogar el contracte per a la celebració de la Fórmula 1 a València durant tres anys més. Deixava així el seu successor, Alberto Fabra, amb una herència enverinada que també està pendent d’investigació judicial.

Precisament aquest cas, anomenat Valmor a causa del nom de l’empresa que gestionava la Fórmula 1, es divideix en tres peces separades al mateix jutjat. La peça principal és aquesta, la del contracte amb Ecclestone, a la qual s’enfrontarà Camps en solitari. A banda, la jutgessa d’Instrucció número 2 té damunt de la taula una segona peça separada, en aquest cas sobre la contractació de serveis per al Circuit del Motor amb determinats proveïdors designats expressament per l’empresa gestora Valmor. En aquest moment, la investigació es troba encara recaptant proves.

La tercera peça separada que investiga el Jutjat número 2 se centra en la compra de l’empresa Valmor per part de la Generalitat per un euro. Va ser el 10 de desembre de 2011, amb Fabra ja de president del govern, quan el Consell va aprovar aquesta decisió. L’empresa pública Circuit del Motor assumia així la gestió directa del Premi de Fórmula 1, tot comprant Valmor pel preu simbòlic d’un euro. En realitat, el que estava fent era assumir un deute que en aquell moment es xifrava en 30 milions. En aquest cas, la Fiscalia encara no ha començat a demanar proves o testimonis.

En 2017, el Consell del Botànic va reclamar la devolució de 24 milions d’euros a l’exconsellera del PPCV Lola Johnson i a altres quatre exdirectius de la societat Circuit del Motor per aquella compra. Així ho assenyalava l’Advocacia de la Generalitat en un escrit presentat davant del Tribunal de Comptes dins del procediment de reintegrament que se segueix en aquest tribunal per haver assumit aquell deute.

Per últim, aquest dijous continuen les declaracions al Jutjat d’Instrucció número 17 de València que investiga les contractacions per a la construcció del circuit urbà valencià per a la Fórmula 1. Els cridats a declarar són tècnics de la Generalitat i l’exsecretari autonòmic de la Conselleria d’Infraestructures Victoriano Sánchez-Barcáiztegui.

Comparteix

Icona de pantalla completa