Diari La Veu del País Valencià
Els Premis Literaris Ciutat d’Alzira baten el rècord de participació amb 242 originals

La present convocatòria dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira (PLCA) s’ha tancat amb un rècord històric de participació amb la recepció de 242 originals, xifra que confirma l’expectació que desperta el certamen, que enguany celebra la 30a edició. Cal recordar que el rècord anterior de participació s’havia establit en 2012 amb 219 obres presentades, segons ha apuntat l’editorial en un comunicat.

El Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 16.000 euros, juntament amb el Premi de Poesia Ibn Hafaja, dotat amb 5.000 euros, han sigut les categories amb major participació d’autors, amb 74 i 51 obres presentades respectivament. En la resta de modalitats, la participació ha sigut de 32 obres en el XII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, que té una dotació de 6.000 euros; de 14 en el XX Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, patrocinat amb 8.000 euros; de 22 en el XXIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, dotat amb 16.000 euros; de 21 en el XXIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que compta amb un premi econòmic de 3.000 euros; de 24 en el III Premi Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna, dotat amb 12.000 euros, i de 27 en el XXIV Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 12.000 €.

Les xifres de participació, ha indicat Bromera, “demostren el prestigi assolit pels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que promouen des de fa 30 anys la literatura en la nostra llengua”. Per a celebrar que aquest 2018 els guardons celebren el 30 aniversari, enguany s’han programat una sèrie d’activitats especials per tal d’acostar la fita als veïns d’Alzira. Així, el certamen advoca per obrir la celebració a públics molt diferents tractant d’aconseguir la participació d’aquelles persones que, tradicionalment, no s’han integrat en els actes del certamen.

Iniciatives especials

Entre les iniciatives per a celebrar els 30 anys de vida dels premis, cal destacar-ne dues que incorporen la participació dels hostalers i els comerços d’Alzira. D’una banda, la campanya ‘Aparadors literaris’ –integrada per més de quaranta establiments– ens proposa una ruta literària d’aparadors que repassen les novel·les guanyadores del Ciutat d’Alzira. A més a més, aquestos locals disposaran de bosses de tela amb un disseny especial lligat al foment dels llibres per a obsequiar els clients. Per altra banda, cinc restaurants alzirenys posaran a disposició dels seus comensals un menú literari amb plats que juguen amb els títols de les novel·les guardonades aquestos anys. Els clients que tasten un d’aquestos menús s’emportaran un llibre, obsequi de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

Jornades Culturals

La XXIV edició de les Jornades Culturals PLCA s’inaugura el pròxim dimarts 23 d’octubre amb una taula redona sobre el paper de les ciutats com a generadores de cultura a càrrec de Josep Barberà (regidor de Cultura de l’Ajuntament de Benicarló), Diego Gómez (alcalde d’Alzira), Desirée Palma (regidora de Personal i Cultura de l’Ajuntament de Carcaixent) i José Manuel Prieto (regidor d’Administració, Modernització i Govern obert de l’Ajuntament de Gandia). D’aquesta manera, s’iniciaran unes jornades que faran un repàs a l’evolució del panorama cultural valencià en les últimes tres dècades.

Amb el títol ‘Trenta anys de cultura per a canviar el món’, les diferents sessions intentaran respondre qüestions fonamentals, com ara el futur de les lletres i també de la música en la nostra llengua, amb les intervencions dels guanyadors del Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira Vicent Borràs, Esperança Camps, Josep Palomero, les cantants Aitana Ferrer, Vera Carrisal, Flora Sempere i Mireia Vives, la productora musical Carme Laguarda i les periodistes Reis Juan i Adelaida Ferre, entre d’altres. Enguany, a més, s’incorporen un parell d’activitats que trenquen el format habitual de les jornades: un taller infantil sobre la novel·la Un mocador de pirata, de Ximo Cerdà, guanyador del Premi Vicent Silvestre de Narrativa Infantil, i la projecció de l’adaptació cinematogràfica de M’esperaràs?, text de Carles Alberola que va aconseguir el Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca 2013.

En les jornades culturals també hi haurà un lloc destacat per a la divulgació de la ciència. Xavier Duran, guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General de 2017, exposarà el seu punt de vista sobre els riscos que presenta una societat hiperconnectada i també ens ensenyarà a protegir la nostra privacitat i a defensar els nostres drets com a usuaris de les xarxes socials.

Diego Gómez, alcalde d’Alzira, s’ha mostrat molt satisfet perquè “l’esforç decidit pels Premis Literaris Ciutat d’Alzira ha sigut clau des del principi de la legislatura i ara, amb els 30 anys, es consolida com a part del futur cultural de la ciutat”. Gonçal López-Pampló, director literari de Bromera, també ha destacat la consolidació del certamen, “no només des del punt de vista literari, indiscutible gràcies al nou rècord de participació, sinó també com a esdeveniment social i cultural que aglutina els esforços d’organismes públics i privats i que té cada vegada una projecció més gran i més arrelada a la societat”.

Per últim, cal recordar que el dia 9 de novembre es lliuraran els premis de 2018 durant el transcurs del tradicional sopar literari que tindrà lloc a la sala Rex Natura. No obstant això, el veredicte del premi de teatre es farà públic el 26 d’octubre, mentre que el 2 de novembre es donaran a conéixer els veredictes de les modalitats infantil, juvenil i d’àlbum il·lustrat.

Comparteix

Icona de pantalla completa