Diari La Veu del País Valencià
Puig arranca a Sánchez el compromís d’invertir el 10% dels PGE de 2019 en infraestructures valencianes

Reunió “productiva” i “altament satisfactòria”. Així ha definit el president de la Generalitat, Ximo Puig, la trobada mantinguda a la Moncloa aquest dimecres amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una reunió en la qual el cap del Consell ha “constatat” que l’actual executiu socialista és un “gran aliat de la Comunitat Valenciana” i que ha servit per a arrancar alguns compromisos al president per a respondre a les necessitats plantejades pel cap del Consell.

En la d’aquest dimecres, que ha sigut la primera reunió oficial amb Sánchez des de la seua investidura, Puig ha aconseguit tornar a València amb el compromís del president del govern espanyol de remetre al Congrés dels Diputats un projecte de llei de pressupostos per a 2019 que preveja una inversió territorialitzada per al País Valencià del 10% sobre el total. Aquest és el principal anunci realitzat per Puig, que ha aconseguit arrancar el compromís de situar la inversió de l’Estat al mateix nivell del pes poblacional del País Valencià.

“Per primera vegada en molt de temps el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) que el govern enviarà al Congrés preveurà unes inversions del 10% del total per a les infraestructures de la Comunitat Valenciana”, ha dit Puig, qui ha assenyalat que aquesta promesa és la “plasmació del compromís de l’actual Govern d’Espanya per a traure la Comunitat Valenciana de l’actual situació de marginació”.

L’infrafinançament, la manca d’inversions i el deute públic han sigut els tres eixos sobre els quals ha girat bona part de la reunió. Pel que fa al model de finançament, Sánchez només s’ha compromés a estudiar l’engegada de mesures transitòries mentre es negocia i elabora el nou model, que depén en última instància del Congrés dels Diputats. “Sé de la dificultat d’aprovar el nou model, però el president m’ha traslladat que farà tot allò que puga per a aprovar-ho”, ha explicat Puig en roda de premsa.

Sobre el forat en les arques públiques valencianes, Sánchez s’ha compromés, sempre segons ha explicat Puig, a estudiar la mutualització del deute generat pels Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), que en el cas valencià han servit per a pal·liar la falta de finançament. La resposta del Ministeri d’Hisenda a la petició de la Generalitat podria arribar a la Generalitat al voltant del 30 d’octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa