Diari La Veu del País Valencià
Els turistes estrangers gasten més però es queden menys temps

El País Valencià va rebre més d’un milió de visitants estrangers durant el mes d’agost. En total 1.180.982 de persones van optar per passar les seues vacances d’estiu a alguna localitat del territori valencià, una xifra que és un 1,9% superior a la del mes d’agost passat. Amb aquestes dades, el País Valencià es despenja de la tendència estatal. Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) mostren una conjuntura negativa pel que fa a l’arribada de visitants estrangers. De fet, respecte a l’any passat, l’estat espanyol en conjunt ha rebut de mitjana un 1,9% menys de turistes.

De la mateixa enquesta es desprén que, en agost, els turistes internacionals van desemborsar al País Valencià a un total de 1.300 milions d’euros, un 3% més interanual. L’increment relatiu més notable es troba en la despesa mitjana diària per persona, que arriba als 97 euros, un 5% més que l’any passat –5 euros més en termes absoluts–.

La pujada és menor si es mira la despesa total mitjana per persona, que només ha pujat un 1,07% respecte a agost de 2017. Així, segons les dades de l’INE, de mitjana, els turistes que vénen al País Valencià es gasten per persona 1.101 euros, mentre que l’any passat es gastaven 1.090.

Els britànics, els que més gasten però cada vegada vénen menys

Entre gener i juny van visitar el País Valencià 6.416.689 turistes estrangers, un 2,2% més que en el mateix període de 2017. Per mercats, el creixement és especialment destacable en el cas del mercat belga (21,8%) i el mercat holandés (14,8%). A més, el mercat francés ha augmentat un 4,9%, l’italià un 9,2% i l’alemany un 3,5%. Per la seua part, Regne Unit acumula un descens del 3,4% amb prop de 2 milions de turistes britànics. Ja en agost el Consell va reconéixer la incidència del Brèxit en l’arribada de turistes del Regne Unit.

D’altra banda, la despesa dels turistes internacionals al País Valencià va arribar als 6.248 milions d’euros fins a agost, xifra que incrementa en un 4,3% a la registrada en el mateix període de 2017, un dels majors increments a l’Estat.

Fins a agost, el major volum de despesa el van realitzar els turistes britànics, amb un total de 1.774 milions d’euros, un 1% més interanual, seguit pels francesos que van desemborsar 879 milions d’euros, un 7% més, i els nòrdics, amb 659 milions, la qual cosa suposa una pujada del 9,9%.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, considera que aquestes dades “són resultats interessants”, no obstant això, ha posat l’accent en el fet que “s’ha de mantindre la línia de treball, prudència, responsabilitat i màxima tensió per a continuar avançant”. Francesc Colomer ha destacat que “aquest indicador sobre arribades de turistes internacionals és bàsic per a l’increment de la rendibilitat del sector, per l’impacte que la seua despesa en destinació té sobre l’economia valenciana i la creació d’ocupació”. El president de Turisme Comunitat Valenciana ha recordat que el seu departament “està intensificant les actuacions promocionals en aquest últim quadrimestre de l’any, amb l’assistència a 18 fires especialitzades i l’organització de prop de 40 accions promocionals”.

Més diners, menys temps

L’increment de la despesa turística no ha portat aparellat un augment de les estades. D’aquesta manera, encara que els turistes gasten més que l’any passat, es queden menys temps de vacances. Segons les dades de l’INE, les pernoctacions han caigut un 3%. Això suposa que en agost de 2018 els visitants estrangers han contractat 411.612 nits d’hotel menys que en 2017.

També s’ha reduït l’estada mitjana que no arriba als 11 dies i mig, mentre que l’any passat l’estada dels turistes s’allargava als 12 dies. Es tracta d’un descens de quasi el 4% respecte a l’any passat.

No obstant això, les dades de l’INE mostren que malgrat que l’estada mitjana ha baixat respecte a l’any passat, està molt per damunt de la mitjana de l’estat espanyol. I és que de mitjana, els visitants estrangers que opten per passar les seues vacances a l’Estat, es queden poc més de 8 dies.

Comparteix

Icona de pantalla completa