Diari La Veu del País Valencià
Colom, Jorge Juan, Sant Vicent, Russafa i Xàtiva, els carrers comercials de València amb més vianants

Els carrers de Colom, Jorge Juan, Sant Vicent i Xàtiva encapçalen el rànquing de les vies comercials més transitades per vianants. Així ho ha confirmat aquest dimarts al migdia Marta Fernández, directora de màrqueting de l’empresa TC Group Solutions, en declaracions als mitjans prèvies a la presentació del tercer informe Big Data sobre el Comportament del Consumidor. Així, destaca el carrer Colom, que enguany arriba a 11.238 vianants. Després s’hi troba, Jorge Juan, amb 7.675. Tanquen el ‘top 5’, prou igualats, els carrers Sant Vicent Màrtir –6.921 vianants–, Russafa –6.826– i Xàtiva –6.581–.

L’informe presentat aquest dimarts, amb dades de tot l’estat espanyol, està elaborat amb la informació recollida gràcies a més de 5.000 punts de recompte presents als carrers de diverses ciutats i que ofereixen dades sobre les persones que passen per eixa via, les persones que entren a les tendes i les que hi compren finalment. Així doncs, mostra una radiografia del “comportament de la gent a peu de carrer als carrers comercials espanyols”.

TC Group Solutions ha presentat aquest dilluns les dades de 2017, “un any ja passat”, però també “d’allò que està passant els 10 primers mesos de 2018”. Segons ha avançat Fernández, els carrers comercials de València han experimentat un augment del trànsit de vianants des del 2016. Concretament, en 2017 va créixer més d’un 8% i en 2018, un 5%. En l’actualitat, passen una mitjana de 4.900 persones cada dia pels principals carrers comercials de la ciutat. Aquestes són “bones dades sobre el comerç i l’activitat comercial dels carrers, sobretot del centre de València”, ha assegurat Fernández.

Més barat que Fuencarral, però menys que el carrer de Pelai

La directora de màrqueting de l’empresa TC Group Solutions ha explicat que, a l’hora de llogar un local comercial, “sempre s’ha donat com a indicador el cost per metre quadrat”, però ha remarcat que “allò que realment li dóna valor són els clients potencials”. Així, el cost per client potencial –o CCP– seria l’indicador resultant de combinat el trànsit mitjà del carrer amb la renda mitjana de lloguer dels locals comercials d’aquesta via.

En el cas del carrer de Colom, en 2016 es pagava a 125 euros el metre quadrat, mentre que en 2017 i 2018 ha pujat a 130. No obstant això, el trànsit de vianants va baixar de les 14.500 persones en 2016 a les 10.376 en 2017. En estos mesos de 2018 són ja 11.238 persones. Segons aquestes dades, en 2017 el CCP del carrer de Colom era de 3,3 cèntims d’euro. Però, com que en 2018 ha augmentat el trànsit, aquesta dada ha baixat a 3,1, segons ha avançat Fernández. Això suposa pagar menys que al carrer Fuencarral, a Madrid, on el CCP està en 4,9 cèntims, i que a l’avinguda Jaume III de Palma –3,9 cèntims–, però més que al carrer de Pelai, a Barcelona, on el cost és de 2,9, i més que al carrer Tetuan de Sevilla –2,6 cèntims–. “Aquest és un indicador que hauria de servir per a negociar el preu de lloguer”, ha apuntat Fernández.

“La gent vol tocar el producte”

Pel que fa a la taxa d’atracció i de conversió, és a dir, quanta gent entra a la tenda i quanta gent hi compra, Fernández ha explicat que “quan puja la taxa d’atracció, baixa la de conversió”. I, per contra, “com menys gent hi entra, més acaba comprant”. Això respon a dos perfils de clients: els que s’informen per internet i van a la tenda a comprar, i els que van a la tenda a informar-se.

Amb una mitjana de 373 visitants diaris, la ràtio d’atracció de vianants cap als establiments valencians va baixar del 8,59% en 2016 al 7,79% en 2017. Tot i això, la ràtio dels visitants que finalment compra es va incrementar del 32,40% en 2016 al 37,69% en 2017. En 2017, “la gent s’ha informat per internet i ha entrat menys en les tendes, però la que ha entrat ha acabat comprant”. En 2018, però, “sembla que la tendència està canviant”. No obstant això, Fernández ha remarcat que, “a grans trets, a l’estat espanyol, a diferència de la resta d’Europa, la tenda física té encara el seu poder per a anar a comprar”.

El motiu és que “la gent es vol provar el producte, vol tocar-lo. Especialment en el sector de la moda”. Precisament sobre aquest sector, la directora de màrqueting de l’empresa TC Group Solutions ha explicat que “València ha duplicat la taxa d’atracció, està just per sota de Madrid i per sobre de Barcelona”. Així doncs, “les tendes de moda de València atrauen la gent”. A més, també ha augmentat la conversió.

Tot i que ha avançat dades de 2018, Fernández ha reiterat que falten dades molt importants, ja que en novembre se celebra el Black Friday, i “durant tota la setmana d’eixe divendres es fan descomptes i el trànsit als carrers augmenta”. De fet, a València, en 2016, el Black Friday va ser el dia més transitat de l’any, amb una mitjana de 7.004 vianants. En 2017, amb 7.680 vianants, va ser el segon dia més transitat, després de les Falles, quan en van passar 7.841. Enguany, de moment el 17 març és el dia més transitat, però encara falta novembre i la campanya de Nadal.

Comparteix

Icona de pantalla completa