Diari La Veu del País Valencià
Florentino Pérez, la ministra Teresa Ribera i el coautor del llibre de Sánchez, objectius de la comissió sobre Castor

El president d’ACS, Florentino Pérez; l’actual ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el coautor del llibre de Pedro Sánchez són alguns dels noms que proposen els grups parlamentaris del Congrés per a comparéixer davant la nova comissió creada per a investigar el fallit projecte Castor i la indemnització decretada per l’Estat.

Entre aquestos noms també hi ha els dos exministres d’Indústria afectats: el socialista Miguel Sebastián, el departament del qual va concedir el projecte, i el ‘popular’ José Manuel Soria, que va aprovar la indemnització de 1.350 milions d’euros a l’adjudicatària, Escal UGS, participada majoritàriament per ACS.

Tot i que encara no han començat les converses al Congrés per a nomenar els comissionats, triar la Presidència de la comissió i posar data a la sessió constitutiva, els diferents grups ja han avançat els objectius de la investigació parlamentària i les compareixences que reclamaran.

Tant Unidos Podemos com Compromís, grups impulsors de la comissió, han confirmat a Europa Press que exigiran la compareixença de Pérez per a donar explicacions davant el Congrés, donant per fet que PP i PSOE no ho impediran. “Seria un escàndol”, subratlla Josep Vendrell, diputat d’En Comú.

Compromís avança que també demanaran les explicacions de Recaredo del Potro, president d’Escal UGS i cara més visible d’aquest projecte, mentre que en el grup confederal reclamaran la presència del personal tècnic que va posar damunt de la taula dels responsables polítics les polèmiques clàusules, amb la finalitat d’esclarir per què va acabar adjudicant d’aquesta forma el projecte.

A més dels citats responsables polítics i empresarials, les seues sol·licituds inclouran experts en matèria geològica i entitats socials que van denunciar el projecte davant l’Audiència Nacional. També estudien demanar les explicacions als autors de l’informe del Massachussetts Institute of Technology (MIT), sol·licitat per l’exministre d’Energia Álvaro Nadal, a qui també proposen cridar a declarar.

El Grup Popular, a per l’executiu de Zapatero; els socialistes, a per l’equip de Rajoy

Per la seua banda, el PP i el PSOE posen el focus en el govern contrari. Així, el Grup Popular vol centrar-se en l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero per haver sigut qui va dissenyar i va autoritzar el projecte fixant les condicions d’aquest. Els socialistes, per la seua banda, apunten al gabinet de Mariano Rajoy per haver sigut qui va signar la polèmica i milionària indemnització anul·lada pel Tribunal Constitucional.

En aquest context, es donen per descomptades les compareixences dels exministres Miguel Sebastián i José Manuel Soria. Ambdues formacions ja van acceptar durant la comissió de la crisi financera les explicacions dels seus respectius exministres.

El PP també busca la compareixença de l’actual ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja que, com a secretària d’Estat del Ministeri de Medi Ambient, va avalar el projecte, donant ‘llum verda’ a la declaració d’impacte mediambiental del Castor, una firma per la qual va arribar a ser denunciada, i finalment no encausada, juntament amb diversos tècnics ministerials, i per la qual ja va donar explicacions al Congrés davant una pregunta parlamentària poc després d’arribar al govern de Sánchez.

Carlos Ocaña, fitxat pel Madrid de Florentino

Una altra de les persones a qui apunten alguns grups és Carlos Ocaña, coautor del llibre basat en la tesi de Sánchez, que formava part del Ministeri d’Indústria en el moment en què es va adjudicar aquest projecte.

Concretament, Ocaña era cap de gabinet de Miguel Sebastián i, segons va relatar el diputat d’ERC Jordi Salvador durant el debat parlamentari, sis mesos després d’abandonar el ministeri com a conseqüència del canvi de govern, va fitxar pel Reial Madrid presidit per Florentino Pérez.

Comparteix

Icona de pantalla completa