Diari La Veu del País Valencià
Una selecció fotogràfica retrà homenatge a la compositora castellonenca Matilde Salvador

La Diputació de Castelló prepara una exposició per a retre homenatge a la compositora castellonenca Matilde Salvador amb part de les més de 8.000 fotografies històriques donades per la seua família coincidint amb la commemoració del centenari del seu naixement.

Amb aquesta iniciativa, l’administració compleix amb el compromís adquirit de preservar i de posar en valor aquest llegat fotogràfic l’any del centenari del seu naixement, amb una exposició que retrà homenatge a la figura de la il·lustre compositora castellonenca amb les seues imatges més emblemàtiques.

En un comunicat, el vicepresident primer de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha assegurat que “el personal de l’arxiu està immers en la selecció de les millors imatges que transmeten els valors que Matilde Salvador ens va deixar com el millor llegat a tots els castellonencs”.

“L’objectiu no és cap altre que el que ja li vam traslladar a la seua filla i a altres familiars, és a dir, traslladar a les futures generacions aquestos valors de passió, orgull i coratge per Castelló que Matilde ens va ensenyar a tots i que aquest govern provincial fa seus per a traslladar-los a tots els qui puguen veure aquesta exposició”, ha afegit.

A més del seu evident valor cultural, un dels aspectes destacats de la mostra serà la visibilitat del talent femení en la trajectòria històrica de la demarcació. “Reivindicarem la importància d’una dona avançada als seus temps, una dona que més enllà de la seua importantíssima aportació a la música i a la defensa de la nostra cultura, tradicions i llengua, va ser una avançada als seus temps en la defensa de la igualtat de drets per a les dones. Un valor que, sens dubte, avui és important recordar”, ha indicat Sales.

Una “important incorporació” a l’arxiu

Aquest llegat és una important incorporació a un arxiu que és un dipòsit natural, ja que naix i es desenvolupa al ritme de la institució que el genera, de manera que és l’acta de 1822 el document que marca la data de naixement de la Diputació Provincial de Castelló i, per tant, del seu arxiu, segons les mateixes fonts. L’arxiu està constituït per un conjunt orgànic de documents produïts i rebuts per aquesta corporació i és el fidel reflex de les seues funcions i activitats, al servei de la gestió administrativa, la informació, la recerca i la cultura. Té com a principal objectiu la gestió, tractament, custòdia i conservació de la documentació de la demarcació de Castelló.

A més de la documentació pròpia generada per la corporació, l’arxiu de la Diputació guarda una important col·lecció de documentació històrica de fons aliens, que procedeixen de diferents municipis de la demarcació i d’altres institucions, algunes ja desaparegudes. L’arxiu compta amb un taller d’enquadernació artesanal que permet atendre les necessitats d’enquadernació de premsa, butlletins oficials, suplements, llibres d’actes, decrets de presidència i altres manuscrits generats pels diferents serveis administratius de la Diputació.

Comparteix

Icona de pantalla completa