Diari La Veu del País Valencià
Podem esmena la llei electoral perquè les ‘llistes cremallera’ permeten que hi haja dues dones seguides

El grup parlamentari de Podem ha esmenat la llei electoral per a establir un ‘sistema de cremallera’ a favor de les candidates, de manera que s’òbriga la possibilitat al fet que puga haver-hi dues dones en la llista en llocs successius. Amb aquesta esmena, Podem pretén “combatre els sostres de vidre i contrarestar els efectes que aquestos tenen en la presència final de dones en els parlaments”.

Segons la diputada de Podem Cristina Cabedo, “establir polítiques d’igualtat no és confeccionar el mateix paraigua legal per a uns i per a les altres mentre no gaudeixen de les mateixes possibilitats en l’accés; és analitzar si existeixen les mateixes possibilitats i, després, arbitrar els millors mecanismes perquè el resultat final siga el desitjat”.

La llei proposa el sistema de ‘llistes cremallera’ però des de Podem consideren que aquest model no és suficient, “perquè no té en compte que en els llocs d’eixida segueix existint una gran majoria d’homes en relació amb les dones”. La proposta de Podem, basada en la Llei Electoral Basca, garanteix que en els trams de dos noms en les llistes haja d’haver, almenys, un 50% de dones. “Aquesta mesura permet que es puga seguir funcionant amb una llista cremallera en sentit estricte, però, al mateix temps, no impedeix que puguen haver-hi dues dones seguides en aquest tram, ja que s’especifica amb ‘almenys’ un 50% de dones”, ha explicat Cabedo.

Comparteix

Icona de pantalla completa