Diari La Veu del País Valencià
Compromís carrega contra el CIS perquè ha exclòs el seu portaveu en el baròmetre de setembre

Compromís, el PDeCAT, el PNB, Coalició Canària i EH Bildu han carregat contra el president del CIS, José Félix Tezanos, per haver exclòs els portaveus dels partits minoritaris del rànquing de valoració de líders en el baròmetre de setembre i per altres canvis introduïts en les enquestes mensuals de l’institut demoscòpic.

Aquestes formacions, consultades per Europa Press, consideren una falta de respecte als seus votants i simpatitzants que l’organisme públic incloga dades sobre intenció de vot en els seus baròmetres tots els mesos –des de 1996 s’oferien només de manera trimestral– i, en canvi, haja deixat de preguntar quina opinió tenen els espanyols dels seus portaveus parlamentaris i ja només pregunte pels líders d’àmbit estatal: el PP, el PSOE, Podemos, IU i Ciutadans.

Alguns d’aquestos polítics, com Joan Baldoví, de Compromís, o la canària Ana Oramas, de Coalició Canària, han arribat fins i tot a liderar la taula de líders en anteriors baròmetres del CIS, tot i que en el conjunt de l’enquesta són menys coneguts.

Des del CIS justifiquen aquest canvi en la mida de la mostra en algunes demarcacions o autonomies recordant que quan es fan poques entrevistes el percentatge d’error es dispara. A açò afegeixen el baix coneixement entre la població de bona part d’aquestos representants polítics, la qual cosa pot distorsionar la taula. No obstant això, asseguren que la seua intenció és ampliar la relació de líders sempre que compten amb una mostra representativa.

Aquestes explicacions no satisfan el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que ha sigut el líder més valorat de tots pels que preguntava el CIS en diverses ocasions. A més, en el baròmetre de juliol va quedar una dècima per sobre de Pedro Sánchez. Per això creu que la seua ‘desaparició’ de l’últim sondeig tenia com a objectiu que el president del govern espanyol figurara en la primera plaça. A parer seu, no té sentit que se seguisca preguntat pel líder d’IU, Alberto Garzón, que no lidera cap grup parlamentari i que s’invisibilitzen els representants de la resta de socis electorals de Podemos.

Compromís demanarà explicacions al CIS per aquesta decisió, que espera es rectifique. A més, Baldoví no considera “innocent” que ara s’incloga l’estimació de vot per a VOX i PACMA, “atés que el primer pot llevar vots al PP i a Cs i el segon a Podemos, a Equo o a Compromís”.

Comparteix

Icona de pantalla completa