Diari La Veu del País Valencià
Les obres de la Fórmula 1 estaven adjudicades abans que s’iniciara el procediment administratiu

L’expresident de la Generalitat Francisco Camps va contractar les empreses proveïdores i constructores del Gran Premi de la Fórmula 1 a València abans que s’iniciara oficialment el procediment i el publicara al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOCV). Així ho ha declarat davant del jutjat d’Instrucció número 17 de València Belén Reyero, l’assessora de l’expresident per a la Fórmula 1, que la setmana passada va tornar a posar en seu judicial el focus sobre Camps confirmant que els contractes per a la construcció del traçat estaven donats abans que s’aprovara qualsevol procediment de contractació pública.

Com ja va fer a l’altra causa que investiga el jutjat d’Instrucció número 2 de València, Belén Reyero va dir que ella “sols alçava acta de les reunions i donava comptes de tot a Camps, de qui era subordinada directa”, expliquen fonts del cas. En aquest cas s’investiguen els contractes amb les empreses que van participar en la construcció del circuit de la Fórmula 1, mentre que al jutjat número 2, amb tres peces separades i una d’elles declarada secreta, la instrucció se centra en el contracte entre la Generalitat i Bernie Ecclestone. En ambdós casos, Francisco Camps està sent investigat.

Els jutjats investiguen si, tal com va descriure Belén Reyero en un dels milers de correus electrònics intervinguts per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF), el de la Fórmula 1 va ser un negoci “runós” per a les arques públiques. Però no sols han sigut els encreuaments de correus els que han portat la investigació a centrar la mirada en Camps. Les actes que alçava Reyero de totes les reunions han sigut determinants per a donar aquesta causa per delimitada en la responsabilitat de l’expresident per presumptes delictes de prevaricació i tràfic d’influències, entre d’altres.

Precisament, la prova més contundent és la data de les actes i la de l’inici del procediment administratiu. Les empreses adjudicatàries de les obres estaven ja treballant en aquest projecte molt abans que s’iniciara el procediment. Les dates, el lloc i el motiu de la reunió, a més dels assistents, estan perfectament detallats a les actes que alçava Reyero.

De fet, el mateix Decret de la Generalitat, que fa públic l’inici del procediment per a la celebració del Gran Premi i la construcció del circuit, té una data posterior a les de les reunions mantingudes entre la Generalitat i les empreses. Aquestes reunions van ser documentades per l’assessora Reyero i van ser trobades per la policia judicial als escorcolls que es van fer als organismes oficials de la Generalitat Valenciana.

Aquestes reunions es mantenien amb alts càrrecs i tècnics de la Generalitat dependents de la Conselleria d’Infraestructures, dirigida aleshores per Mario Flores, que també està investigat en la causa. Els administradors de les empreses Typsa i Ayesa també han declarat com a investigats, així com els responsables d’importants empreses que van participar en la construcció del circuit.

Les empreses investigades són Hormigones Martínez, Fomento de Construcciones y Contratas, Construcciones Luján, Pavasal, la unió temporal d’empreses (UTE) que van constituir Pavasal-Becsa, també la UTE OHL-Luján-Ecisa, Construcciones y Estudios (Cyes), Elecnor, Iberdrola Distribución Eléctrica y Werser Segurida y Custodia.

La pròxima setmana declararan tècnics de la Generalitat que van formar part de la mesa de contractació que va aprovar l’adjudicació del circuit a les empreses investigades.

Comparteix

Icona de pantalla completa