Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència Nacional ordena reobrir la causa d’Orange Market després de les revelacions que apunten Camps

La Secció Segona de la Sala penal de l’Audiència Nacional ha ordenat la reobertura de la investigació sobre les adjudicacions de la Generalitat a Orange Market, una de les empreses de la trama Gürtel. Concretament, ho fa per a saber qui ordenava aquestes adjudicacions després de les revelacions de Francisco Correa, Ricardo Costa i Álvaro Pérez ‘El Bigotes’ durant el judici pel finançament irregular del PPCV que apuntaven directament l’expresident valencià Francisco Camps.

El tribunal atén així la petició de la Fiscalia Anticorrupció, que en juliol va demanar la reobertura de la peça 5 del cas Gürtel perquè el jutge d’instrucció José de la Mata investigue les eventuals indicacions que podria haver rebut l’exdirectora general de Promoció Institucional de la Generalitat, Dora Ibars, per a l’adjudicació de determinats contractes a l’empresa del grup Correa.

En gener, nou empresaris van admetre en el judici de Gürtel haver finançat de manera il·legal el PPCV de Camps. Segons l’escrit d’acusació d’Anticorrupció, els empresaris van sufragar amb 1,2 milions d’euros les despeses electorals dels populars valencians en les campanyes de les eleccions municipals i autonòmiques de 2007 i les generals de 2008. Aquesta quantitat suposa part dels 2,03 milions d’euros que, segons la Fiscalia, va pagar el PP en negre a Orange Market en relació amb aquestos actes.

Eixe mateix mes, el dia 24 de gener, Ricardo Costa també va confessar davant el jutge que el PPCV de Camps es finançava amb diners negres. A més, l’exsecretari general del PPCV va confirmar en l’Audiència Nacional que va ser el seu antic cap i expresident valencià Francisco Camps qui va decidir contractar l’empresa vinculada a la trama Gürtel, Orange Market, per a organitzar els actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008 i que aquestes es finançaren en part amb “diners negres”.

En març, el jutge de l’Audiència Nacional que investiga la presumpta caixa B del PP, José de la Mata, va acordar investigar les acusacions formulades contra l’expresident Camps pels principals acusats en el judici pel presumpte finançament il·legal de la branca valenciana del partit. Les declaracions dels principals acusats de la rama valenciana també van portar la Fiscalia Anticorrupció a demanar a l’Audiència Nacional que reobrira la peça relativa a les contractacions del govern valencià amb les empreses de la trama Gürtel.

Qui va adoptar les decisions?

Ara, els magistrats volen esbrinar si Dora Ibars, en la seua qualitat de directora general de Promoció Institucional, és qui va adoptar les decisions finals en relació amb la contractació directa d’Orange Market o si aquesta decisió “va ser adoptada per altres autoritats superiors jeràrquicament a l’acusada, a les quals es van referir els acusats en el judici”. En aquest judici sobre el finançament irregular del PP valencià, Ibars va declarar en qualitat de testimoni i va assegurar que no es va reunir “amb cap persona d’Orange Market per a tractar assumptes relacionats amb campanyes electorals ni amb ningú del PP ni del govern valencià per a parlar de pressupostos”.

Tot i això, després de les declaracions de Costa, Correa i Pérez, la Sala Penal ordena reobrir la peça 5 en la qual s’imputava a Ibars la contractació directa de la societat Orange Market en 2005 per a l’elaboració de la Guia de la Comunicació de la Generalitat i una memòria USB que s’havia d’utilitzar com a regal institucional, un procediment en el qual, per a sostraure’s del control administratiu, les parts van acordar l’emissió de diverses factures fins a arribar al valor del preu cobrat per Orange Market de 88.975,59 euros, dels quals es van arribar a pagar 58.580,96 euros.

En segon lloc, la Fiscalia acusava Ibars per fets relatius a la participació d’Orange Market com a adjudicatària, de forma directa, del muntatge de l’estand per a grans esdeveniments a l’edició de Fitur de 2009 amb participació de diverses institucions i organismes oficials als quals s’obligava a contractar amb Orange Market utilitzant el mateix sistema del fraccionament del preu en diverses factures.

Comparteix

Icona de pantalla completa