Diari La Veu del País Valencià
El ple de l’Ajuntament d’Alacant rebutja atorgar drets polítics a la regidora trànsfuga

El ple de l’Ajuntament d’Alacant ha rebutjat la proposta legislativa per a la modificació parcial del Reglament Orgànic del Ple (ROP) per a donar drets polítics als regidors no adscrits de la corporació. La modificació va ser instada per la trànsfuga de Guanyar, Nerea Belmonte.

A favor de la proposta han votat els dos regidors no adscrits i els del PP, mentre que Ciutadans, PSPV, Guanyar i Compromís han rebutjat amb els seus 19 vots els quatre articles que havien de ser modificats. Abans de l’inici del debat, Belmonte ha retirat els punts relatius a concedir drets econòmics als no adscrits.

D’aquesta manera, Belmonte ha defensat la proposta perquè se’ls habilitara a tindre despatx, poder presentar mocions i declaracions institucionals i poder assistir a les comissions. En aquest sentit, ha al·legat que la proposta legislativa s’ajustava a la Constitució Espanyola i a la jurisprudència del Tribunal Constitucional i ha argumentat que no donar suport a la modificació seria estar en contra de l’article 24 de la Constitució Espanyola i obriria la possibilitat de sol·licitar empara “per la gravetat de la vulneració d’aquest dret”.

L’altre edil no adscrit, Fernando Sepulcre, ha acusat l’oposició de presentar “excuses barates” per a rebutjar la modificació i els ha recordat que van governar [PSPV, Compromís i Guanyar] i que podrien haver-ho modificat “en el seu moment”. Així mateix, els ha recordat que els diputats en la Diputació d’Alacant per Compromís i PSPV tenen sou gràcies al fet que ell, com a diputat no adscrit, va votar a favor de concedir una assignació.

“Un vestit a mida del transfuguisme polític”

El portaveu de Compromís, Natxo Bellido, ha justificat el seu rebuig perquè “es necessita una modificació global del ROP” i ha criticat que a “última hora” Belmonte haja retirat els punts relatius a les qüestions econòmiques. Per això, ha criticat un “vestit a mida del transfuguisme polític”.

Des de Guanyar Alacant, Miguel Ángel Pavón ha recordat que el ROP va ser modificat en 2011 per a “major glòria” de l’exalcaldessa Sonia Castedo (PP) en augmentar “la seua discrecionalitat fins a límits qüestionables”. Pavón ha acusat Belmonte de cometre “una estafa democràtica a la ciutadania que va apostar per l’esquerra”. “No ens val qualsevol modificació parcial; hauria de retirar íntegrament aquesta proposta i englobar-se en una modificació global del ROP”, ha exigit.

Des del PSPV, Miguel Castelló ha reiterat que la postura dels socialistes ha quedat “molt clara”, ja que “en cap cas votarem aquesta modificació del ROP per a afavorir una regidora trànsfuga”. “La credibilitat política s’obté sent conseqüent amb les idees i principis i li demanem que actue en conseqüència als principis que la van portar a aquest ple”, ha comentat.

Acusacions d’hipocresia i de manca de valentia

La portaveu de Ciutadans, Yaneth Giraldo, ha lamentat que el tripartit no impulsara la modificació perquè ara “estem pagant la seua manca de valentia”. A Belmonte li ha demanat la retirada de la proposta i que presente “una modificació total”, encara que, a la seua manera de veure, hauria d'”esperar al fet que la qüestió de Fiscalia se solucionara”, en referència a la investigació sobre la suposada compra del seu vot per a fer alcaldessa la socialista Eva Montesinos, encara que finalment va ser el PP qui va aconseguir la vara.

Precisament l’alcalde, Luis Barcala, ha acusat els partits de l’anterior equip de govern de practicar “un exercici d’hipocresia” en reclamar a Belmonte que retirara la seua proposta per a plantejar una modificació global del ROP. “Per a una iniciativa legislativa cal treballar, redactar i escriure, i després presentar-ho”, ha dit i els ha acusat de tindre “poca vergonya” i de ser “malfaeners”.

A més, ha tret a col·lació el punt 9 del document que van signar PSPV, Compromís i Guanyar per a impulsar aquesta mateixa reforma del ROP si Belmonte donava suport a la socialista Eva Montesinos com a alcaldessa de la ciutat. “És la política que practiquen”, ha sostingut. Amb tot, ha remarcat que el PP, des d’un principi, va dir que donaria suport a millores en qüestions polítiques sobre la base dels informes de la Secretaria General i dels Serveis Jurídics. “Més enllà d’això, a un altre tipus de drets –com el cobrament de sou– no donaríem suport”, ha remarcat.

Comparteix

Icona de pantalla completa