Diari La Veu del País Valencià
La Universitat de València retira tres màsters criticats perquè legitimaven les pseudociències

La Universitat de València ha retirat tres màsters que havien despertat queixes perquè incloïen entre els seus continguts teràpies alternatives a la medicina –com ara l’homeopatia, el reiki i la iridologia, entre d’altres– i “legitimar” aquestes “pseudoteràpies”. A més, la institució estudiarà aquest dijous el contingut d’altres quatre cursos.

Fonts de la institució acadèmica han confirmat a Europa Press que ja van ser retirats el màster en Medicina Regenerativa i Antienvelliment, el màster en Acupuntura i el màster en Recuperació Funcional de l’Activitat Física i l’Esport.

Així mateix, aquest dijous se celebrarà una reunió de la comissió d’estudis de postgrau en què es tractarà aquest tema i la possibilitat d’eliminar altres quatre cursos. Així, s’estan avaluant un màster i tres diplomes.

L’Associació per a Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP, per les sigles en castellà) va realitzar en juliol una petició a aquesta universitat perquè retirara aquestos ensenyaments i no “legitimara les pseudociències”. El col·lectiu es refereix a pràctiques com l’homeopatia, el biomagnetisme, la bioneuroemoció, la reflexologia, la teràpia ortomolecular, el reiki o a falses tècniques de diagnòstic com la iridologia o la cinesiologia.

En aquesta línia, l’associació expressava “especial preocupació” per la Universitat de València, “que fa anys que imparteix un màster en medicina naturista, acupuntura i homeopatia, el qual arriba ja a la novena edició, i un altre màster en teràpies complementàries aplicades a la salut i l’equilibri personal, que acaba de ser creat”.

“Sota aquestos noms –adverteixen– s’amaguen pseudomedicines que diuen poder curar, ja que l’aigua té memòria [l’homeopatia], que mitjançant la imposició de mans es poden curar malalties com el càncer [reiki], que mitjançant l’observació de l’iris es pot detectar l’estat físic, emocional i mental dels malalts [iridologia], que mitjançant l’estimulació de certs punts en peus, mans, nas i orelles es poden arribar a tindre efectes beneficiosos en alguns òrgans del cos per la reconducció dels canals d’una energia mística anomenada txi [reflexologia] o que els txakres tenen propietats que només la física quàntica pot estudiar i que serveixen per a curar malalties [teràpia quàntica]”.

Comparteix

Icona de pantalla completa