Diari La Veu del País Valencià
La Mostra Viva del Mediterrani reunirà més de 200 artistes en una edició que tindrà per primera vegada un aplec de dansa

La VI edició del festival Mostra Viva del Mediterrani reunirà aquest mes d’octubre més de 200 artistes de 10 països que sota el lema ‘Un Mar de Cultures’ reflexionaran, crearan i debatran al voltant de la tradició, la modernitat, la diversitat i la proximitat de les cultures mediterrànies que participen en la Mostra. Entre el dia 3 i el 21 d’octubre se celebraran 65 activitats relacionades amb la música, la dansa, el circ, la literatura, l’art, la narració oral, la formació educativa i múltiples debats.

Tal com ha explicat el president d’honor de la Mostra, Vicent Garcés, després que l’Ajuntament de València haja tornat a assumir l’organització de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani –que durant 5 anys va ser mantiguda per l’associació ciutadana Mostra Viva–, l’organització ha decidir expandir els horitzons del festival i ampliar l’oferta amb la incorporació d’una secció dedicada al videoart i un aplec de dansa. Tot, amb la participació d’artistes procedents d’Itàlia, França, Algèria, Espanya, Tunísia, Portugal, Turquia, Palestina, Bòsnia i Romania.

Amb un pressupost de 135.000 euros, 120.000 dels quals aportats pel consistori, la Mostra Viva pretén convertir València en el punt de referència de la cultura mediterrània durant el mes d’octubre. La resta de diners els aporta la Generalitat i la Fundació assemblea de ciutadans i ciutadanes del Mediterrani.

Programació, diversificació i ampliació de l’oferta

Enguany, la mostra es desenvoluparà en 11 escenaris diferents cedits per a l’ocasió. La Nau i el Palau de la Música acolliran la trobada de música del mediterrani del 10 al 14 d’octubre. En aquesta edició els organitzadors han destacat la presència de “la gran estrella italiana” Elena Ledda. Al programa figuren també l’artista turca Çigdem Aslan; el valencià Jonatan Penalba, que s’encarregarà del cant d’estil; l’Orquesta Flamenca de Flautas, i la cantant bosina Amira Medunjanin, que actuaran al Palau de la Música. D’altra banda, a La Nau actuaran el cantautor Andreu Valor, la Societat Escolar Musical de l’Olleria i el Cor de l’Eliana junt amb poetes valencians i catalans.

L’aplec de dansa –una de les principals novetats d’aquesta edició– se celebrarà del 18 al 20 i començarà amb l’espectacle ‘De aquí para Allá’, de Pepe Cantó, Paloma Calderón i Toni Aparisi. Al mateix lloc actuaran la companyia de Sara Guirado i Taconterra, entre d’altres. També hi haurà actuacions al carrer amb batucades a la plaça dels Furs. D’altra banda, als cines Albatexas tindrà lloc una jornada de videodansa, entre altres activitats.

L’Institut Francés, l’Octubre i el Centre del Carme seran els escenaris de la mostra d’arts visuals del mediterrani, que tindrà lloc entre el 4 i el 31 d’octubre. Entre les activitats destacades es troba l’exhibició de treballs educatius i artístics realitzats en la franja de Gaza, l’exhibició del procés d’elaboració del cartell d’enguany de la mostra (obra de Sento Llobell), així com les imatges del projecte ‘Carrícola (la Vall d’Albaida) Biodivers’.

El videoart, una altra de les novetats d’aquesta edició, se celebrarà entre el 15 i el 17 al centre Octubre i comptarà amb la participació de Silvia Carpizo, Victoria Cano i Monique Bastiaan. Una vegada projectades les creacions de les artistes s’obrirà un torn de debat amb elles i els assistents.

Els Jardins del Túria, als peus del Palau de la Música, entre el 9 i el 21 es convertiran en un gran escenari de teatre al carrer i de circ. Durant tres caps de setmana consecutius, companyies de diferents països del Mediterrani oferiran una mostra de com cada cultura entén aquest art. Companyies i artistes com La Finestra Nou Circ –que ha participat en diverses edicions–, El Fedito, Elefanti, Circ Bower, Parada, Eddy Eighty o Asaco Producciones seran alguns dels participants en aquestos espectacles gratuïts, que tindran sessions de matí, vesprada i nit.

El Centre del Carme oferirà els cicles de Narració Oral els dies 5 i 6 en “un viatge per les cultures i tradicions” de la mà de les narracions de Djamila Hamitou, Sandouk, Susu Benítez, Wassila Berber, Eva Andújar, Sherezade Bardají i María Molina.

Per últim, durant els tres caps de setmana del certamen se celebrarà al MuVIM la Mostra Educativa amb activitats que permetran endinsar-se en el món del cinema, l’art i la cultura mediterrània i els seus orígens.

Premis Pont del Mediterrani

Paral·lelament a la Mostra Viva s’entregaran, el dia 19, els premis Pont del Mediterrani, al Centre del Carme. En aquesta edició, a més dels guardons que concedeix l’associació a persones i entitats “que han contribuït a la recuperació de València com a epicentre cultural de la Mediterrània, s’entregaran altres concedits per votació popular i dedicats a la música, la literatura, les arts escèniques i les arts visuals.

Comparteix

Icona de pantalla completa