L'obra de Miró estrena l'antiga seu de l'Alinghi com a espai per a exhibir "les propostes més arriscades"

La Base és "el nou espai de la cultura, creativitat i innovació" de la Marina de València
/ València
25 setembre 2018 01:00h
La Base és un espai de 2.000 metres de planta i 13 metres d\'altura i que manté el seu aire d\'arquitectura industrial.

L'exposició de denúncia política i social de l'"agitador cultural" Antoni Miró, marcada per la polèmica suscitada per les seues escultures de contingut eròtic (veure fotogaleria), ha inaugurat aquest dimarts La Base de la Marina Real, l'antiga seu de l'equip Alinghi, reconvertida ara en un espai per a acollir "les propostes més arriscades" i on "prevalga la llibertat d'expressió i la creativitat".

El director general del Consorci València 2007, Vicent Llorens; el coordinador de l'exposició, Nèstor Novell; el comissari, Fernando Castro, i l'artista Antoni Miró han presentat aquest dimarts al matí la mostra, que, a més de les polèmiques escultures, inclou un total de 250 peces explicant les seues pintures des de 2012 en què ofereix "una xicoteta denúncia de com de malament està el món".

La mostra es podrà visitar fins al pròxim 30 de setembre i desgrana "les bases" de l'artista alcoià, com ara les seues mirades sobre les marxes polítiques, reunides sota l'epígraf 'Mani-festa' i que reflecteix escenes de la Primavera Valenciana i l'àrab; manifestacions independentistes a Catalunya; actes feministes, i reivindicacions de col·lectius socials i professionals, entre d'altres.

També apareixen nus masculins i femenins, personatges culturals com Freud, Tàpies, Salvador Allende, Gaudí i Carles Santos, que l'han marcat, i els ponts com a reivindicació de diàleg necessari entre cultura, impuls eròtic i política.

Miró: "Hi ha gent que s'entreté en bajanades quan el món està molt malament"

La inauguració de l'exposició ha estat precedida per la polèmica de les seues escultures, inspirades en la ceràmica popular grega de fa més de 2.500 anys d'ús quotidià. Una polèmica que l'autor ha considerat "estranya" en una ciutat "tan avançada, moderna i culta" com és València, encara que ha reconegut que servirà perquè "siga molt més visitada".

Així, ha lamentat que la gent s'entretinga a tractar de "veure coses que són impossibles, perquè no es pot fer una masturbació en una escultura que no té moviment". A més, ha defensat que aquestes figures han de servir perquè els pares expliquen als seus fills "coses naturals". "Quan són molt xicotets no els interessa i quan ja els interessa no hi ha qui els pare", ha constatat.

"Hi ha gent que s'entreté en bajanades quan el món està molt malament, la gent està tirada al carrer i es moren de fam", ha assenyalat. Miró ha explicat que en les seues pintures "no inventa res", sinó que retrata "la gran estafa" que ha sigut aquesta crisi que "ha fet pols la classe mitjana i treballadora".

Castro: "Vivim una clara recessió de les llibertats esteticoartístiques"

El comissari Fernando Castro ha destacat que Miró és "un agitador cultural" que dóna "testimoniatge de la realitat" i ha animat el públic a assistir a aquest nou espai de "dissidència mental" encara que no estiguen d'acord amb aquestes obres.

Castro ha apuntat que "estem en un moment de clara recessió de les llibertats esteticoartístiques" i davant d'"un retorn de l'actitud censora". Malgrat això, ha augurat que aquesta exposició està "abocada a ser un èxit" i, de fet, ha apuntat que ja ho ha sigut amb les escultures, que han permés "batre rècords en el món de selfies al Passeig". "Estem encantats de pensar que l'art encara provoca i no deixa la gent freda", ha conclòs.

Llorens: "Una mostra magnífica per a començar"

El director general del Consorci València 2007, Vicent Llorens, ha explicat que quan Presidència els va oferir inaugurar aquest nou espai cultural amb la mostra de Miró van dir que sí "sense dubtar-ho" perquè "el missatge que es llançava a una societat confusa en la qual vivim és l'univers artístic" d'aquest artista marcat per "la temàtica sobre la problemàtica social i política però també sensual". "És magnífica per a començar", ha evidenciat.

Així, ha explicat que La Base, un espai de 2.000 metres de planta i 13 metres d'altura que manté el seu aire d'arquitectura industrial, es tracta d'un espai idoni per a exhibir "les propostes artístiques més arriscades".

D'aquesta manera, la sala comença sota les dues premisses de recuperar aquest antic edifici per a tota la ciutadania i que deixe de ser "un territori per als grans esdeveniments" sinó una sala en la qual "prevalga la llibertat d'expressió i la creativitat". Per això, és "el nou espai de la cultura, creativitat i innovació" de la Marina perquè es vol "situar la cultura com un element de progrés".

"La Marina és de tots i el repte de comptar amb aquest espai obliga a programar amb qualitat però també amb risc, sense tindre por de tot el que ací es produïsca. La por solament fa ciutadans covards i en aquestos moments el que sobra és la covardia", ha argumentat Llorens. En aquesta línia, La Base seguirà amb una programació no només expositiva sinó també musical i d'avantguardes, amb jornades i congressos.

Novell: "Volem exportar aquesta mostra als espais expositius més emblemàtics del nostre àmbit lingüístic"

Per la seua banda, el coordinador de l'exposició, Nèstor Novell, ha explicat que la mostra de Miró anirà acompanyada d'una sèrie d'activitats paral·leles sobre aquest artista "compromés", com ara unes visites guiades per part d'especialistes per a col·lectius socials i educatius i tallers didàctics per a famílies el diumenge al matí. A més, l'IVAM ha programat per a "un públic més selectiu" dues xarrades sobre aquest autor adreçades a gestors culturals, escriptors i periodistes.

També s'ha editat un catàleg musicat dirigit per Feliu Ventura i integrat per deu músics valencians. Cadascun dedica una cançó a una obra de Miró. Novell ha indicat que la voluntat és exportar aquesta mostra "prioritzant els espais expositius més emblemàtics del nostre àmbit lingüístic".

next