Diari La Veu del País Valencià
Un home mata les dues filles a Castelló de la Plana i després es tira per la finestra

Dues xiquetes de 2 i 6 anys han sigut assassinades a ganivetades a la ciutat de Castelló de la Plana suposadament pel seu pare, que posteriorment s’ha llançat per la finestra de l’habitatge, segons han informat EFE fonts de la investigació.

El succés ha tingut lloc al voltant de les 5.30 hores d’aquest matí, quan s’ha rebut una telefonada en el 091 alertant que un home s’havia llançat per la finestra al carrer Riu Adra de Castelló de la Plana.

En arribar al lloc dels fets, els agents han comprovat que l’home, de 48 anys, havia mort, i han pujat fins al seu domicili, on s’han trobat amb les dues xiquetes, de 2 i 6 anys, assassinades.

Les mateixes fonts han precisat que la mare de les xiquetes resideix en un altre domicili i des del CICU han afegit que tant ella com l’àvia han sigut traslladades a un centre hospitalari per a rebre atenció psicològica.

“Tot apunta” que és un cas de violència masclista

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que estan recopilant dades per a confirmar si el parricidi és un cas de violència masclista, encara que ha assenyalat que “tot apunta” al fet que així siga i que es tracte d’una “venjança i maltractament cap a la mare” de les víctimes.

Els col·legis de la ciutat de Castelló i l’Ajuntament de la capital de la Plana han convocat concentracions silencioses a les 12.00h d’aquest migdia en repulsa per l’assassinat.

Procediments per amenaces

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha informat que constaven dos procediments, un per amenaces i un altre després d’un comunicat mèdic, oberts contra el suposat assassí però havien sigut arxivats a petició del fiscal i de la pròpia víctima, la mare de les xiquetes.

En el Jutjat de Violència sobre la Dona consten dos procediments –un d’obert per denúncia per amenaces interposada per la seua exparella i mare de les menors i un altre obert després de rebre un comunicat mèdic– que es van arxivar a petició del fiscal i de la víctima.

La diligència policial de valoració de risc de la víctima va llançar un resultat de risc baix, segons les mateixes fonts, i l’investigat mancava d’antecedents penals i no li constaven episodis previs de violència domèstica. La primera causa es va incoar el mes de gener passat quan el Jutjat de Violència sobre la Dona de Castelló va obrir un procediment després de rebre un comunicat mèdic, encara que no va haver-hi denúncia de la víctima.

En la seua compareixença davant el jutge, la dona i mare de les menors es va acollir al seu dret a no declarar i, segons ha explicat el TSJ, sense part de lesions i sense el testimoniatge de la víctima, el fiscal va sol·licitar el sobreseïment de la causa i el Jutjat la va acordar.

El 24 de febrer de 2018 la dona va denunciar per amenaces en el Jutjat de Guàrdia la seua exparella i pare de les menors. Ho va fer a penes quinze dies després que el Jutjat de Família fixara mesures provisionals per a regular el règim de visites i l’ús de l’habitatge sobre la base del conveni regulador que els pares havien aconseguit de mutu acord.

Després d’una discussió amb la seua exparella quan procedien a intercanviar-se les xiquetes, la dona va interposar la denúncia, va sol·licitar una ordre d’allunyament i va mostrar la seua disconformitat amb les mesures provisionals que havien sigut fixades després de l’acord entre els progenitors de les menors. El fiscal no va considerar aleshores necessària l’adopció de mesures cautelars i es va oposar a la concessió de l’allunyament, mentre que el Jutjat de Guàrdia va denegar l’ordre.

L’endemà, la decisió va ser revisada pel Jutjat de Violència Sobre la Dona de Castelló, competent en la matèria. Després d’aquesta nova compareixença i de conformitat amb el criteri del fiscal, es va tornar a denegar l’ordre d’allunyament. La denunciant va recórrer la decisió judicial, però mentre es tramitava el seu recurs va desistir de seguir endavant i l’acte denegatori de l’ordre d’allunyament va cobrar fermesa.

El procediment per les suposades amenaces va continuar tramitant-se encara que, després de la pràctica de les diligències sol·licitades per les parts, el fiscal va sol·licitar el sobreseïment i la víctima, personada com a acusació particular, també va demanar l’arxiu. Com que no existia cap part que exercira l’acusació, el Jutjat de Violència sobre la Dona va sobreseure el procediment. La defunció del presumpte autor del doble crim extingeix la responsabilitat penal, assenyala el Tribunal Superior de Justícia valencià.

L’home no pagava la pensió de manutenció a la dona

Un amic i veí del presumpte assassí ha relatat que l’home “havia amenaçat de matar” la seua exparella i mare de les xiquetes i estava pendent de judici. Segons aquest amic, existien denúncies prèvies per presumptes amenaces de l’home a la seua exparella i el supòsit parricida estava “molt atabalat” perquè el jutge li havia embargat els comptes perquè no li passava la pensió al complet a la seua exdona.

L’amic del presumpte assassí ha relatat que la parella s’havia separat fa a penes un any i que tots dos tenien “molt mala relació” però vivien en domicilis molt propers. Des de febrer, ha explicat, l’home havia començat a ingressar en el compte de la seua dona sols 200 euros dels 400 que havia d’ingressar a la seua exparella en concepte de pensió per les dues menors.

Per això, el jutge, a instàncies de l’exparella, havia decretat l’embargament dels comptes del presumpte assassí que treballava en el sector del taulell però estava ara una temporada en l’atur, mentre que la mare de les menors és psicòloga en un centre educatiu.

Una altra veïna ha relatat que ha tret el cap a les 5.45 hores per la finestra i ha vist a la policia al voltant del cos de l’home, que s’havia precipitat des d’un sisé pis i havia quedat estés al costat de la porta d’una guarderia.

La veïna ha observat com una dona d’uns 50 anys ha reconegut el cadàver i seguidament ha escoltat forts colps que provenien del sisé pis, s’han encés totes les llums de l’habitatge i s’ha escoltat “un crit terrible” de dona.

Comparteix

Icona de pantalla completa