Diari La Veu del País Valencià
Els nous de Milimbo dibuixen la cartelleria per a un 9 d’Octubre de tots i totes

Tres 9, un per a cada demarcació, seran una vegada més els protagonistes de la cartelleria del 9 d’Octubre, enguany dissenyada per Juanjo Oller de l’estudi Milimbo. Aquest estudi valencià és el responsable de projectes com la falla del museu Centre del Carme o els cartells de la Plaça del Llibre i del Corpus Christi de València 2017.

Els quatre cartells de Milimbo –un per a tot el país i una versió per a cada demarcació– continuen la sèrie començada aquesta legislatura per l’estudi Gallén + Ibáñez, en 2015; Ladies & Gentlemen, en 2016, i Malota (la il·lustradora Mar Hernández) i Bestiola (Jordi Ferrándiz), en 2017.

Juanjo Oller, responsable dels dissenys d’enguany, ha explicat que “els nous són diferents cares que cadascú pot interpretar; són els diferents rostres de la nostra comunitat”. “Hem volgut reflectir un caire festiu fins i tot llevant un poc de pes institucional”, ha explicat el professional del disseny.

“Un 9 on cabem tots”

Aquest dilluns a la vesprada, en un acte al Palau de la Generalitat, s’ha fet públic el material gràfic d’aquest 9 d’Octubre així com la programació per a celebrar-lo. Enguany, la Generalitat està d’aniversari i per això festeja els seus 600 anys amb una extensa programació que comença l’1 d’octubre. Tal com ha indicat la directora general de Relacions Informatives i Promoció Institucional, Marta Hortelano, “aquest no serà un 9 d’Octubre qualsevol, perquè és el 600 aniversari”. Així, hi haurà una cinquantena d’actes entre Castelló, València i Alacant i també se’n celebraran a Madrid i Brussel·les.

A Madrid, el 2 d’octubre tindran lloc una ofrena i un acte d’homenatge adreçat a valencians residents a Madrid, amb la finalitat que puguen sumar-se a la festa des de fora del territori.

A Brussel·les, la Representació Permanent d’Espanya davant la Unió Europea acollirà el dia 10 un acte de promoció turística del País Valencià, on es destacarà el Patrimoni Immaterial de la Humanitat, reconegut per la Unesco, que es pot trobar a Castelló, València i Alacant. A més, el dia 12 d’octubre serà la gastronomia valenciana qui prendrà la capital belga en una mostra de torrons d’Alacant.

El president de la Generalitat ha indicat que “enguany el cartell del 9 té un significat molt especial, un 9 on cabem tots”. “És un nou que es munta i es desmunta de moltes formes per a acabar donant forma a allò que som”, ha continuat, i ha afegit que “som un poble amb història i amb una diversitat que genera fortalesa”.

Hortelano també ha remarcat “el repte” que en aquesta celebració “hi càpiguen totes i tots”. “Així ho demostren els cartells, amb els quals cadascú pot fer el 9 que vulga, cadascú pot viure la seua festa”, ha argumentat. Per això, entre moltes altres propostes, hi haurà “art, poesia o continguts d’À Punt que salten de la pantalla”.

Dansa, música i gastronomia, entre les propostes de l’1 al 9 d’octubre

Entre les activitats organitzades hi ha jornades de portes obertes al Palau de la Generalitat així com a huit palaus més –Palau dels Borgia (Corts Valencianes), Palau de la Batllia, Palau del Marqués de la Scala, Palau dels Català de Valeriola, Palau del Marqués de Malferit, Palau dels Mercader, Palau d’en Bou i Palau del Marqués de Campo–. A més, el pati gòtic del Palau de la Generalitat acollirà actuacions amb entrada lliure i gratuïta com ara la de Taiat Dansa, Gigatrin, Júlia, la Plata. A les portes del mateix palau, una gastroneta oferirà orxata i peces de la mocadorà.

Dins de la programació destaca també el concert del Cor de la Generalitat Valenciana i de l’Orquestra de València, que serà el divendres 5 d’octubre al Palau de la Música. El mateix dia, Castelló acollirà el Correllengua i Alacant, un recital de Dani Miquel. Dani Miquel també actuarà a València, a la plaça de la Mare de Déu. Serà el diumenge 7 d’octubre al migdia i ho farà acompanya dels Bíters d’À Punt.

El dissabte 6 s’oferiran rutes turístiques pel centre històric de València i també hi haurà una entrada de bandes de música que eixiran simultàniament des de diferents punts de la ciutat per a acabar trobant-se a la plaça de la Mare de Déu. A més a Castelló les bandes desfilaran des de Rei en Jaume fins a Santa Clara, mentre que a Alacant el recorregut anirà des de la Casa de les Bruixes fins a l’Ajuntament.

La plaça Manises i la Marina de València també seran escenari de diversos concerts. Com a novetat destacada, el dilluns 8 d’octubre a la plaça Manises actuaran Modelo de Respuesta Polar, Polock i Mendienta DJ. Mueveloreina, Marcel Làzara i Júlia Arrey, Tardor i Joe Pask ho faran el 9 d’octubre a La Marina.

Actuacions musicals de grups de vent i corda, mostres de balls populars, teatre infantil, correfocs, entrades de moros i cristians, castells de focs i cercaviles, entre moltes altres activitats, completen la programació d’aquest 9 d’Octubre a València, Castelló i Alacant. Per tercer any consecutiu, la façana del Palau de la Generalitat s’il·luminarà amb un videomapping. A més, no faltaran els actes tradicionals que inclouen el lliurament de la Senyera i la processó cívica el 9 d’Octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa