Diari La Veu del País Valencià
La UPV participa en un projecte per a reduir la petjada ambiental de la producció de carn de boví

La Universitat Politècnica de València, mitjançant l’Institut de Ciència i Tecnologia Animal (ICTA), és un dels participants del projecte Bovigreen. L’objectiu principal d’aquest projecte és reduir la petjada ambiental de la carn de boví que arriba al consumidor.

Per a aconseguir-ho, planteja identificar i incentivar estratègies en granges i escorxadors així com en el procés de distribució que permeten reduir la petjada mediambiental de les explotacions de boví. Tot això tenint en consideració els diferents impactes ambientals, econòmics i socials associats a la producció d’aquesta carn, explica la institució acadèmica valenciana en un comunicat.

L’ICTA de la UPV participa en aquest projecte aportant la seua experiència en ramaderia i medi ambient. Salvador Calvet, coordinador de l’equip de treball, és president de l’associació Red Remedia, una xarxa científica de mitigació del canvi climàtic en el sector agroforestal, i ha participat en un grup europeu sobre la reducció d’emissions del bestiar.

“La producció bovina s’enfronta a importants reptes derivats dels seus impactes ambientals i de la percepció negativa d’aquestos impactes per part de la societat. El sector és conscient d’aquestos reptes i pretén, mitjançant aquest projecte, avançar-se a un possible escenari en què els productes agroalimentaris estiguen subjectes a l’ecoetiquetatge”, explica Calvet.

La principal tasca dels investigadors de la UPV en el projecte és identificar propostes que milloren la productivitat i alhora reduïsquen la petjada ambiental. Segons apunten des de l’ICTA, “la producció bovina ha millorat molt en els últims anys però existeix encara un important marge de millora en les granges bovines que s’ha d’aprofitar”. “Aquestes millores se centren en el maneig del bestiar i de la seua alimentació fent ús de les noves tecnologies en la mesura en què aquestes puguen implantar-se en granja i afavorint el reciclatge de nutrients i l’economia circular”, afegeix Calvet.

Els resultats que es pretenen aconseguir són la definició d’un set d’indicadors econòmics i socials i l’aplicació en una mostra d’explotacions per a identificar les principals mesures que comporten una millora de la sostenibilitat i una millor comunicació a la societat.

En el grup, a banda de la UPV, participen diferents empreses, com ara la Fundació Empresa i Clima (FEC), Novadays, el Centre Tecnològic Neiker-Tecnalia, la Societat Pública de Gestió Ambiental del Govern Basc (IHOBE) i l’Associació Nacional d’Indústries de la Carn d’Espanya (ANICE).

El projecte Bovigreen, que compta amb una subvenció de 53.640 euros, s’emmarca en el Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació en un 47% i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) en un 53%.

Comparteix

Icona de pantalla completa