Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència Nacional jutja les irregularitats immobiliàries del Banc de València que van provocar pèrdues de 160 milions

La Secció Primera de la Sala penal de l’Audiència Nacional jutjarà des de les 10 hores d’aquest dilluns, 24 de setembre, les presumptes irregularitats immobiliàries de Banc de València i que s’estima que van causar un perjudici a l’entitat d’uns 160,4 milions d’euros.

En concret, el tribunal jutjarà les operacions immobiliàries denominades Nou Litoral, València Viviendas i Faverch Desarrollos i asseurà en el banc dels acusats l’exconseller delegat de Banc de València Domingo Parra.

També estan acusats en aquesta peça sobre les irregularitats en l’entitat valenciana l’exdirector de Societats Participades Immobiliàries Alfonso Monferrer; els empresaris Salvador Vila, Juan Bautista Soler i Fernando Polanco; el notari Carlos Pascual de Miguel, i Teresa Villalba.

El FROB calcula que Nou Litoral li ha provocat un menyscapte de 83,2 milions d’euros; Valenciana d’Habitatges, de 47,4 milions, i Faverch, de 29,8 milions. El fons de rescat indicava en la seua querella que es va tractar “d’operacions de finançament veritablement ruïnoses per a l’entitat, amb la intenció d’obtindre un lucre per als diversos socis del banc i que va generar un perjudici evident per a Banc de València”.

En el cas de Nou Litoral, societat de gestió de sòl constituïda pel banc en 2003 junt amb quatre promotors immobiliaris –entre ells Salvador Vila i Juan Baptista Soler–, Banc de València va adquirir un deute de 109,6 milions d’euros que el FROB s’ha vist obligat a refinançar per a la compra de terrenys a Xiva (la Foia de Bunyol).

Amb Valenciana de Viviendas, el banc va finançar l’adquisició de sòl al Verger (la Marina Alta) i el barri de Patraix (València) a través de la societat participada, en benefici de l’empresari Vila i Urbanas de Levante. Quant a la societat Faverch Deserrollos SL, l’entitat va aportar un elevat finançament per a la compra de terrenys també a Xiva, amb la intervenció de l’empresari Fernando Polanco i Teresa Villalba.

Comparteix

Icona de pantalla completa