Diari La Veu del País Valencià
El Punt Violeta del Medusa, l’espai contra agressions masclistes que més persones atén dels festivals d’estiu

Un total de 15.866 persones han sigut informades i sensibilitzades en els Punts Violeta que va implementar la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en nou festivals de música que es van celebrar al País Valencià durant els mesos de juny, juliol i agost.

La directora general de l’Institut Valencià de les Dones, María Such, ha fet un balanç “positiu” de la presència dels Punts Violeta en els esdeveniments musicals i ha destacat “la gran acceptació” i “l’impacte positiu a nivell social”, que ha tingut la iniciativa de la Generalitat. Sobre aquest tema ha manifestat que “molts municipis valencians han sol·licitat poder comptar amb punts violeta en els pròxims esdeveniments que acullen”.

D’una banda, ha indicat Such, els Punts Violeta han tingut una “forta repercussió social a través dels mitjans de comunicació” i, d’altra banda, ha suposat “l’acostament i sensibilització a més d’un milió de joves que van passar per aquests festivals”.

Així, ha explicat la directora general de l’Institut Valencià de les Dones, les intervencions que s’han produït ha sigut de “conscienciació” relacionades amb la demanda d’informació i assessorament pel que fa als temes vinculats amb la direcció general de l’Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere. En aquest sentit, ha celebrat que no s’haja produït cap situació de denúncia per violència masclista.

Xarxa d’Aliades

Els Punts Violeta també han desenvolupat accions i dinàmiques lúdiques de prevenció i s’ha impulsat la Xarxa d’Aliades, de persones que es van comprometre a vigilar i denunciar les actituds masclistes que trobaren durant els concerts i prestar ajuda a les joves assistents a aquestos esdeveniments musicals.

Es tracta d’una xarxa de col·laboradors als quals se’ls reparteix una polsera violeta i el missatge que cal acabar amb les actituds masclistes. L’acció “ha tingut un bon calat en els festivals”, ha indicat Such.

Així mateix, ha insistit en la importància de la presència dels Punts Violeta en els festivals de música, “tant com un dispositiu de seguretat bàsic per a les dones” com a nivell de prevenció de la violència masclista i l’atenció a les víctimes, “perquè visibilitza la xarxa de recursos d’atenció a les dones, a través dels Centres Dona 24 hores”.

“En definitiva –ha assegurat Such– la visualització en aquestos esdeveniments, ens permet estar presents en la realitat del conflicte i prendre contacte amb les seues necessitats”. A més, amb el Punt Violeta, ha apuntat, “eixim nosaltres a buscar les joves al lloc on sorgeix el problema i no esperem al fet que vinguen elles”.

Oci segur

La directora general de l’Institut Valencià de les Dones ha reiterat que els Punts Violeta tenen l’objectiu d’atendre a aquelles dones que puguen ser víctimes d’aquest tipus d’atacs i de formar i conscienciar a tot aquell que s’acoste contra la violència masclista. Per al Consell és una qüestió prioritària, perquè les dones “no tenen per què limitar la seua llibertat de moviment o el seu dret a gaudir de la festa allà on vulguen per por de ser assetjades o agredides”. En aquesta línia ha posat de manifest l’esforç i la cooperació del Consell per a garantir l’accés a “l’oci segur per a totes les persones i unes festes lliures de comportaments i agressions sexistes”.

L’objectiu d’aquestos espais, ha puntualitzat María Such, és que les dones puguen gaudir dels festivals sense sentir-se “assetjades, humiliades o observades”. Es tracta “d’un expositor físic i ben visible, situat entre el públic, per a tallar les possibles agressions masclistes que puguen patir les dones durant la celebració dels festivals i conscienciar a totes les persones”, ha matisat. També ha afirmat que serveixen per a potenciar els valors de la “igualtat” en l’oci i la cultura musical i per a continuar educant i sensibilitzant la ciutadania “per a evitar que es jutge a la víctima i s’exonere l’agressor”.

Festivals amb Punts Violeta

Dels grans esdeveniments musicals celebrats durant aquest estiu al País Valencià, nou han incorporat els Punts Violeta per a combatre les agressions sexuals, contra les conductes sexista i per a difondre valors com els drets de la dona.

Al Medusa Sunbeach de Cullera (la Ribera Baixa), el Punt Violeta va estar present del 10 al 12 d’agost (tot i que el festival va començar amb una prèvia el dia 8) i va ser l’espai que més assistència va donar amb un total de 3.228 persones que van acudir. El Punt Violeta del Leyendas del Rock a Villena (l’Alt Vinalopó), celebrat del 8 al 11 d’agost, va atendre 2.375 persones, mentre que l’Arenal Sound de Borriana (la Plana Baixa), celebrat del 31 de juliol al 5 d’agost, va prestar atenció a 2.295 persones.

El Low Festival de Benidorm (la Marina Baixa), que va tindre lloc el 27 i 28 de juliol, va atendre 2.125 persones al Punt Violeta i l’espai de seguretat contra la violència masclista del FIB de Benicàssim (la Plana Alta), que es va celebrar entre el 19 i el 22 de juliol, va atendre 2.000 persones, mentre que el Rototom Sunsplash també celebrat a la localitat de la Plana Alta va prestar servei a 1.725 persones en el Punt Violeta.

El Punt Violeta del Marenostrum Xperience de València, celebrat entre el 6 i 7 de juliol, va atendre 991 persones i també a la ciutat de València, el Festival de les Arts, que va tindre lloc els dies 8 i 9 de juny, el seu Punt Violeta va prestar atenció a 604 persones. Finalment, el Music Port Fest de Sagunt (el Camp de Morvedre), que es va celebrar els dies 6 i 7 de juliol, va atendre en el Punt Violeta a 523 persones.

Comparteix

Icona de pantalla completa