Diari La Veu del País Valencià
Dues-centes persones es manifesten a Algemesí per a demanar l’abolició de la tauromàquia

Algemesí va tornar a acollir aquest dissabte, 22 de setembre, la manifestació antitaurina convocada pel col·lectiu local, Folgança Animalista que va aplegar a la localitat de la Ribera Alta prop de 200 persones, segons les dades de l’organització, per a seguir demanat l’abolició de la tauromàquia.

La manifestació de la Folgança a Algemesí no és casual, ja que la localitat, exceptuant la ciutat de València, és el municipi del País Valencià on es maten més bous, segons denuncien els col·lectius animalistes. Més de 40 organitzacions, entre les quals s’hi trobaven Lacua, València Antitaurina, Gladiadores por la Paz, Spama-Safor i Pacma, amb la seua coordinadora, Raquel Aguilar al capdavant, van tornar a recórrer els carrers del municipi per a denunciar les “moltes irregularitats” i “incompliments de normatives” que es perpetuen durant la Setmana Taurina d’Algemesí.

Així, com és habitual, els manifestants van partir des de la plaça de l’Estació de Renfe, a les 16.30 hores, i van marxar pels carrers d’Algemesí, sota vigilància policial i sense permetre els manifestants apropar-se a les rodalies de la plaça Major on es troba instal·lada la plaça de bous rectangular alçada amb fustes que envaeix el centre neuràlgic del municipi.

Eixida de la 13a manifestació antitaurina d’Algemesí, aquest dissabte. / PACMA

El seguici va concloure el recorregut sense incidents –només van haver esporàdics intents de provocació des d’alguns balcons– a la cruïlla dels carrers Maria Auxiliadora, Germanies i Lope de Vega, una zona de vorera ampla on es planta la falla Ideal Terrassa lluny del centre del poble on es celebren les corregudes de bous. Cal recordar que en anys anteriors la manifestació concloïa encara més lluny de la plaça de bous (a la plaça la Ribera) i aquest any, però, s’ha permés concloure l’acte uns metres més a prop, tanmateix, els convocants van fer constar el seu desacord respecte al punt on finalitzar la manifestació i s’estan pensant altres opcions que permeten apropar la finalització de l’acte al centre del poble.

Durant la Setmana Taurina d’Algemesí “patiran i moriran 40 animals: 30 seran jònecs de 3 anys i 10 seran erals de 2 anys”, recorda la Folgança Animalista en el manifest d’aquesta tretzena manifestació antitaurina. “No s’estalvien res a l’hora de provocar el patiment dels animals: tots els jònecs seran picats i tots els animals patiran les banderilles. Sis jònecs moriran a mans de toreros a cavall i la resta patiran l’estoc dels joneguers, amb les punxades que calguen i els remats que, com hem vist a moltes imatges, no els estalvien que siguen arrossegats fins al carrer Muntanya mentre encara estan agonitzant i així els carregarà el tractor, com si res”, apuntaven.

La manifestació es va detindre a la plaça dels Àngels, el punt més prop a la plaça de bous, per a cridar consignes antitaurines. /PACMA

Al llarg dels nou dies de jonegades “es cometen moltes irregularitats relacionades amb eixa plaça de fusta” que, segons els manifestants, presenta “mancances en seguretat, accessibilitat i higiene”. En aquest sentit, també denunciaven “l’ocupació del carrer Muntanya per a l’espectacle de la mort fet amb els animals, cobrint el terra de sang”. Definiren la setmana de bous com “un lamentable espectacle que sempre s’ha caracteritzat per incomplir les normatives vigents”, tot recordant la denúncia de PACMA que feia referència al fet de tapar l’animal “encara viu” amb una lona i carregar-lo en la pala al carrer.

Els manifestants, però, van recordar les “grans mobilitzacions” celebrades fa pocs dies a Madrid que van arrancar si més no que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, anunciara la realització d’un referèndum sobre si escau seguir subvencionant amb diners públics i qualificar de fet cultural “la tortura d’animals”. Des de la Folgança i els col·lectius animalistes plegats aquest dissabte a Algemesí, es va deixar constància que “el patiment no es vota”, però “si eixe referèndum és alguna cosa més que paraules per a dir alguna cosa després de la manifestació de Madrid, si un dia es fera realitat, estarem presents en eixa fita”.

Comparteix

Icona de pantalla completa