Diari La Veu del País Valencià
Bonig assegura que el PPCV fomentarà el valencià però llevarà el requisit lingüístic per a accedir a l’Administració

La llengua pròpia, l’ús, l’ensenyament i, de retruc, la repiulada del president de les Corts, Enric Morera, a una piulada del periodista Jordi Évole sobre els “presos polítics” catalans ha tornat a centrar el discurs de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, davant de la visita del líder del PP, Pablo Casado, a la Pobla de Farnals.

“El valencià mai ha sigut motiu de confrontació”, ha emfatitzat Bonig durant la seua intervenció a la Pobla de Farnals on la Junta Directiva del PPCV ha celebrat aquest dissabte una reunió on han assistit, a més dels diputats dels populars valencians, el president del PP, Pablo Casado.

Bonig ha indicat que la llengua pròpia mai ha suscitat cap enfrontament fins que va arribar el govern del Botànic i va llevar, segons ha explicat, el dret dels pares a triar la llengua en què volen que s’ensenye els seus fills. “Aquesta terra és bilingüe”, ha afirmat, motiu pel qual, quan el PPCV arribe a les institucions “fomentarem l’aprenentatge del valencià”, ha afegit en un moment breu del discurs en què Bonig s’ha passat al valencià per a explicar les seues propostes en matèria lingüística.

El PPCV farà perquè el valencià s’aprenga, per això, la primera mesura que prendrà serà suprimir el requisit lingüístic per a accedir a l’Administració, “serà sempre un mèrit i no un requisit imprescindible per a accedir a l’Administració pública i l’empresa privada”, perquè, al seu parer, demanar que un professional puga atendre en valencià els usuaris, impedeix que puguen accedir a eixes places de treball els més preparats “i nosaltres volem els millors”. De fet, Casado, en la seua intervenció ha agafat el guant de Bonig i ha posat com a exemple el cas d’un anestesista que atén un pacient i aquest “què voldrà en un moment en què l’estan operant?”, ha preguntat el president del PP: “Que siga el millor en la seua feina”, ha respost.

Bonig també ha tornat a qualificar de “xantatge il·legal i anticonstitucional” el Decret de Plurilingüisme. En el seu torn, Casado, també ha sentenciat que “ací, l’educació va molt malament”.

Casado, però, ha centrat bona part del seu discurs en Catalunya i en advertir que no vol que “la Comunitat Valenciana i les Balears siguen arrossegades” cap a una “història esgarrifosa”. El líder del PP, qui s’ha reconegut com “molt de la terreta”, s’ha preguntat si els polítics valencians “no han estudiat la història de València”.

Abans, però, Bonig ha assenyalat que “el full de ruta de Puig i Oltra és el mateix que va començar fa 20 anys a Catalunya i cal recordar que la finalitat última del nacionalisme és trencar Espanya”. La líder dels populars valencians ha recordat com el seu partit s’oposa a aquesta suposada travessia cap a la separació de l’Estat quan el PPCV va demanar la reprovació del president de les Corts, Enric Morera, per haver compartit una opinió del periodista Jordi Évole a Twitter en què Morera indicava que “no té cap base jurídica” mantindre a la presó els polítics investigats pel procés.

Comparteix

Icona de pantalla completa