Diari La Veu del País Valencià
El preu d’Internet, pel núvols

RedactaVeu / Laia Framis / Brussel·les

La CE també alerta que el 66% dels europeus no sap quina velocitat d’Internet té contractada i que de mitjana, la connexió que reben a casa és un 25% més baixa del que anuncien les operadores. La setmana vinent l’Eurocambra té previst ratificar un paquet de mesures per obligar les companyies a operar de forma més transparent.

Segons un estudi de la Comissió Europea fet públic aquest dimarts, connectar-se a Internet pot ser fins quatre vegades més car d’un país a un altre. Mentre a Lituània la oferta més econòmica per connectar-se a la xarxa costa 10,30 euros al mes, a Xipre en costa 46,20.

Per la seua banda, el territori de l’Estat espanyol, i per conseqüència el País Valencià, és el segon estat de la UE amb els preus més cars. Connectar-se a Internet amb banda ampla costa entre 38,70 i 60 euros al mes. L’informe també destaca l’àmplia gamma d’ofertes que hi ha a alguns estats com Polònia, on la connexió més barata costa 38,70 euros i la més cara 140.

Per la comissària d’Agenda Digital, Neelie Kroes, s’ha de construir un “mercat únic europeu d’Internet” perquè “res justifica que una persona haja de pagar quatre vegades més que una altra dins d’Europa per la mateixa connexió de banda ampla”. Kroes també creu que cal “reforçar i harmonitzar els drets dels consumidors” perquè segons un altre estudi de la CE fet públic aquest dimarts, el 66% dels europeus no sap quina velocitat d’Internet té contractada. A més, la connexió que reben a casa és de mitjana un 25% més baixa del que anuncien les operadores.

Mesures per augmentar la transparència de les companyies

Per evitar-ho, el Parlament Europeu té previst aprovar a mitjans d’abril un paquet de mesures per obligar les companyies a operar de forma més transparent. Hauran de redactar contractes amb “llenguatge senzill” i facilitar més informació i més entenedora perquè els consumidors puguen decidir quina oferta els convé més.

A més, Brussel·les donarà més poder als clients per canviar de companyia si la operadora que tenen contractada no proporciona la velocitat d’Internet que promet.

La CE també ha fet publiques aquest dimarts dades sobre penetració d’Internet i de telefonia a les llars europees. El 98% de cases de l’Estat espanyol tenen línia telefònica i més de la meitat disposen de telèfon mòbil i fixe, en contra de la tendència comunitària de suprimir línies fixes i operar només amb el mòbil.

Pel que fa a la connexió a Internet, l’Estat espanyol segueix per sota de la mitjana europea. El 56% de les llars estan connectades a la xarxa, a l’alçada de països com Romania i Bulgària i gairebé 10 punts per sota de la mitjana comunitària.

Les connexions també són més lentes que la mitjana europea i només 3 de cada 100 subscripcions són d’almenys 30Mbps. El rànquing l’encapçalen Holanda i Dinamarca, on el 40% de les línies són de banda ampla. A l’Estat espanyol, només el 25%.

En canvi, el territori de l’Estat espanyol és un dels de la UE amb més Smartphones connectats a Internet. 6 de cada 10 línies tenen tarifa de dades. A la resta d’Europa només el 52%.

Comparteix

Icona de pantalla completa