Diari La Veu del País Valencià
Un jove valencià crea Purple, el primer ‘traductor’ d’emocions per a pacients amb malaltia d’Alzheimer

David Vidal Andrés, un jove valencià de 27 anys amb familiars afectats per la malaltia d’Alzheimer, ha creat juntament amb l’empresa Cuidum el ‘traductor’ Purple, l’únic del món per a aquestos pacients.

L’aplicació, que ja es coneix com “el traductor simpàtic de l’alzhèimer”, és una ferramenta a la qual recórrer quan els ànims es troben baixos, un dels “grans problemes” dels cuidadors i dels familiars amb malalts d’alzhèimer a càrrec seu.

Segons ha explicat el creador, els insults i les ofenses que solen rebre els cuidadors poden ser constants, ja que aquesta patologia degenerativa crea al·lucinacions i modifica el caràcter dels malalts. Si a aquestes ofenses verbals s’uneix l’estrés propi d’una tasca com la cura d’una persona malalta, es poden desenvolupar casos de depressió, estrés o ansietat que poden acabar per danyar la salut física i psicològica del cuidador.

Davant aquesta situació, Purple tradueix aquestos insults, crits o acusacions. Si, per exemple, una mare amb alzhèimer no reconeix el seu fill i li pregunta qui és, l’aplicació li dirà que la seua mare sap que és algú important però que la malaltia no li deixa recordar amb precisió. “Una ajuda considerable sabent que aquestes situacions són tan freqüents com doloroses”, expliquen en una nota de premsa.

La idea de crear aquesta ferramenta va sorgir després d’assistir a un esdeveniment del GDG València (Google Developer Group) i descobrir les possibilitats de la intel·ligència artificial. Això, sumat al coneixement del seu creador sobre els actuals reptes de les persones majors i els seus cuidadors, el va fer acudir a Cuidum, una empresa de serveis per a la cura de persones majors a domicili.

Es pot usar aquesta ferramenta amb l’assistent de Google i n’hi ha prou amb dir “Ok Google, obrir traductor alzhèimer” perquè un smartphone, Google Home o una tablet amb connexió a Internet i sistema Android execute la petició de forma instantània. També es pot accedir a aquesta utilitat en https://cuidum.com/purple.

En cap cas cal descarregar la ferramenta ni pagar, ja que l’objectiu del seu creador i de qui s’ha sumat al projecte és ajudar els cuidadors que de vegades senten que la seua tasca no està reconeguda, ni tan sols per les persones que reben les seues atencions.

Comparteix

Icona de pantalla completa