Diari La Veu del País Valencià
PP, Ciutadans i PSOE s’oposen a l’alternativa de Compromís per a l’ampliació de la V-21

“PP, Ciutadans i PSOE voten ‘no’ a protegir l’Horta”. És el missatge que vol comunicar Compromís després que aquestos tres grups al Congrés no hagen donat suport a la seua Proposició No de Llei (PNL) sobre l’ampliació de la V-21. La PNL sobre el projecte d’ampliació del tram Carraixet-València de l’Autovia V-21 va ser registrada el 20 de juny pel grup mixt a instància del diputat Joan Baldoví, a fi que es debatera en la comissió de Foment.

En cas d’aprovar-se aquesta PNL, el Congrés instava el govern espanyol a revisar el projecte d’ampliació de la V-21, fent partícips de les decisions els ajuntaments afectats. Tot i això, segons una autoesmena presentada el 19 de setembre, el redactat quedava de la següent manera: “El Congrés insta el Govern a la paralització cautelar de les actuacions en marxa, a revisar l’actual projecte d’ampliació de la V-21 i a analitzar les propostes alternatives d’actuació, fent partícips els ajuntaments i col·lectius afectats […] i a no adoptar cap decisió en el traçat que perjudique la conservació dels espais d’horta i d’alt valor agronòmic, mediambiental i paisatgístic, que recentment han sigut protegits per la Llei de l’Horta i normativa autonòmica concordant”.

El 9 de juliol, Baldoví i la diputada a les Corts Graciela Ferrer van donar a conéixer als mitjans de comunicació la seua proposta alternativa “per a fer el projecte d’una altra manera”, a més de demanar al govern espanyol que aturara el projecte d’ampliació de la V-21.

Què proposa Compromís?

Aquesta alternativa descarta l’ampliació de l’autovia de dos a tres carrils i el que proposa és perllongar una via d’incorporació entre dos i tres quilòmetres i enllaçar-la amb l’eixida de Tarongers-Serradora. Ferrer va explicar que “ahí ja hi ha un parell de carrils que es van quedar sense connexió cap al nord, uns carrils que ara són de vianants”. La intenció era connectar aquestos dos carrils amb la V-21 per sota de la via i, així, aprofitar inversions ja fetes i revaloritzar-les amb “una mínima afecció a les zones d’horta d’alt valor agroecològic“.

Actualment l’entrada nord de València concentra tot el trànsit provinent de la V-21 en la redona del Mirador i el túnel de l’avinguda de Catalunya. D’altra banda, hi ha dos carrils d’entrada paral·lels als d’eixida, en la prolongació de la Serradora –carrer Enginyer Fausto Elio–, que estan executats des de fa anys però que mai es van arribar a connectar amb la V-21. Per a Compromís, l’opció més viable és perllongar el tercer carril del vial d’entrada a València entre l’eixida de Port Saplaya i el pont sobre la via fèrria on acaben els carrils que estan ara sense connexió. En aquest punt, el tercer carril d’entrada pot convertir-se en una eixida normal d’autopista, connectant amb els carrils inutilitzats a hores d’ara per sota de la V-21. La intenció és, també, aprofitar les mitjanes i altres terrenys que ja són de domini públic, és a dir, gestionar infraestructures ja existents.

Més estalvi i menys danys

En definitiva, es tractaria de fer amb l’entrada a València el mateix que ja hi ha en l’eixida, on hi ha quatre carrils cap al nord que recullen el trànsit provinent de diferents punts de la ciutat: la ronda nord, Primat Reig, l’avinguda d’Aragó i l’avinguda dels Tarongers. “Gràcies a això mai no es produeixen retencions ni en l’autovia d’eixida ni en l’avinguda de Catalunya ni en la prolongació de Serradora o Tarongers”, van explicar en el seu moment des de Compromís.

Ferrer va remarcar que es tracta d’una inversió molt inferior al que suposaria el projecte actualment licitat. Concretament, estimen que es podria estalviar fins al 80% respecte del projecte actual, que se situa entorn dels 20 milions d’euros. Pel que fa a l’afecció sobre l’horta, l’alternativa de Compromís planteja “una reducció molt significativa de l’impacte ambiental”, “segurament, més del 90% de reducció”, va avançar Ferrer, sobre els més de 80.000 metres quadrats d’horta afectats pel projecte del PP. La proposta, però, ha sigut rebutjada aquest dijous.

Comparteix

Icona de pantalla completa