Diari La Veu del País Valencià
El Dia Mundial de la Paella ompli el ‘cor’ de València i fa la volta al món amb el seu ritual identitari

El primer Dia Mundial de la Paella ha congregat aquest dijous veïns i turistes a la plaça de l’Ajuntament de València, amb deu showcookings de versions diferents de l’arròs i mil racions per a degustar [Veure fotogaleria]. El certamen s’ha celebrat simultàniament a Rússia, Miami o el Japó, amb l’objectiu que “es parle” d’aquest plat “arreu del món”.

Així ho han explicat als mitjans de comunicació l’alcalde de València, Joan Ribó; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i la primer tinent d’alcalde i presidenta de la Fundació Turisme València, Sandra Gómez, que han visitat algunes de les demostracions culinàries.

Variants i ingredients típics de tot el territori

Deu showcookings en directe han preparat receptes diferents que recullen variants i ingredients típics de tot el territori valencià. Un equip de xefs en representació del Centre de Turisme de València (CdT) ha cuinat la tradicional paella valenciana. El restaurant Alfonso Mira, d’Asp (el Vinalopó Mitjà), ha portat una paella de conill amb caragols al sarment.

Els professionals del Can Roig d’Alcossebre (el Baix Maestrat) han cuinat una paella de crancs i galeres; des de l’Hotel Martín El Humano, a Sogorb (l’Alt Palància), han proposat una paella de llagostins, sépia, rap i carxofes; el restaurant Bon Aire del Palmar (València) ha portat una paella de llobarro i anguila; La Granja, de Sueca (la Ribera Baixa), ha triat la paella de calamaret, polp i carxofa; la xef Chabe Soler de la Ferrera, a Pinedo (València), ha preparat paella de sépia, gamba i carabassa, i des del Ri-Ra de Sueca han portat una paella valenciana.

Durant el matí, s’ha llegit una declaració institucional i hi ha hagut música en directe i animacions audiovisuals. Tot això per a celebrar que el 20 de setembre serà conegut oficialment com a ‘World Paella Day’.

“Fer la volta al món”

Colomer ha explicat que el Dia Mundial de la Paella s’ha orquestrat a “tot el món, amb moltes capitals, molts xefs i molts restaurants valencians al llarg del món”. A més, ha remarcat que la paella ha “deixat de ser un tema estrictament culinari i s’ha convertit en un ritual identitari i també de promoció turística”.

Gómez ha destacat que l’objectiu de Turisme València era que la paella “fera la volta al món”. “Hem aconseguit que es parle de València i de la paella en llocs tan diferents com Miami, el Japó i Rússia, que hui estan fent una paella per a mil persones. Hem aconseguit situar València com una destinació gastronòmica que té un plat imprescindible”, ha remarcat.

Per la seua banda, Ribó ha posat el focus en l’alimentació “sostenible i de proximitat”. La producció agroalimentària és el “segon o primer element d’exportació i, per tant, un element substancial”, ha manifestat, abans de valorar que la jornada és “molt important dins d’un marc més general, que València és una ciutat capital de l’alimentació sostenible, una ciutat que es preocupa per aquest tema i una de les claus és, precisament, el seu producte més conegut al llarg del món”.

Comparteix

Icona de pantalla completa