Diari La Veu del País Valencià
Puig reclama una reforma de la Constitució abans de decidir què fer amb les diputacions

El president de la Generalitat considera “raonable que es facen diferents plantejaments com el de Podem perquè hi ha un objectiu clar”. A parer de Ximo Puig cal que hi haja “una coordinació efectiva entre totes les institucions”.

El cap del Consell no ha explicitat si el PSPV donarà suport a la proposició de llei de Podem per a buidar de competències les diputacions, tot i que de les seues paraules es dedueix que està d’acord, si més no, amb l’esperit de la reforma defensada per la formació morada: “La Generalitat té unes competències que són les d’un govern autonòmic i que, evidentment, ha de dirigir les polítiques que li corresponen estatutàriament”.

Tot i això, Puig ha advertit que “no es tracta de generar més conflictes, sinó de donar millors solucions des de l’eficiència i sabent que els recursos són escassos i no es poden malgastar amb duplicitats absurdes”. Però, mentre que la reforma de Podem hauria de ser immediata i s’hauria d’aprovar en aquesta legislatura, Puig posa l’accent en la reforma constitucional perquè “siguen les comunitats autònomes les que decidisquen el seu model territorial intern, que és el que passa en qualsevol país de tall federal”.

La proposta del President no és contradictòria amb el que defensa Podem. El seu líder, Antonio Estañ, ha admés que la proposició de llei que es tramitarà dilluns que ve és un primer pas en la desaparició definitiva de les institucions provincials, a l’espera del canvi constitucional.

La principal divergència es troba en la manera com s’ha de produir la reforma de les Diputacions. Mentre que Podem parla de “buidatge” de competències, Ximo Puig es refereix a “processos de convergència i coordinació”. Precisament això és el que va anul·lar el TSJ quan la Generalitat va intentar assumir el control de les competències de turisme i esport de les institucions provincials.

Aquest dijous, Puig ha defensat que eixos “processos” es regularan mitjançant una llei de governs locals que encara no s’ha elaborat. Precisament, l’absència d’una proposta del Consell és el que ha portat Podem a presentar la seua llei per a desactivar políticament les diputacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa