Diari La Veu del País Valencià
Un 85% dels votants de Ciutadans veuen prioritari canviar la llei electoral, segons una enquesta de Compromís

El ‘no’ de Ciutadans a la nova llei electoral sembla que ja està consolidat. Ho va anunciar de manera inesperada el diputat de la formació Taronja, Juan Córdoba, a la premsa aquest dimarts i ho ha tornat a reiterar la seua síndica, Mari Carmen Sánchez, aquest dijous: “És cert que cal una reforma de la llei electoral però no en els termes que està plantejant el Botànic. És un nyap electoral que es vulga primer reformar la llei electoral i després l’Estatut”. Malgrat aquestes afirmacions, un 85% dels seus votants consideren “molt o prou prioritari” que es modifique l’actual normativa electoral, segons una enquesta que ha realitzat Compromís.

“Fem una crida a Ciutadans perquè aquest divendres que s’acaba el termini presenten les esmenes que consideren oportunes i així poder negociar una de les lleis més avançades de l’Estat”, ha subratllat el síndic de la coalició valencianista, Fran Ferri, qui també ha donat tots els detalls de l’estudi en què han entrevistat 1.200 persones a través d’entrevistes telefòniques.

Els resultats d’aquest estudi tal com ha indicat Ferri reflecteixen que la societat valenciana vol modificar l’actual llei electoral en vigor des dels anys 80. Per demarcacions, a València i a Castelló un 70% també veuen “molt o prou prioritari” engegar aquesta nova normativa. Així mateix, el portaveu de Compromís a les Corts ha recordat que aquesta reforma de la llei electoral era la segona proposta que recollia el programa electoral de Ciutadans en els passats comicis de l’any 2015. “Moltes de les qüestions que s’han afegit a la llei han sigut per peticions de Ciutadans. Tenim l’esperança que canvien d’opinió perquè si no farien un flac favor als seus votants”, ha manifestat.

Preguntat sobre si el Botànic ha tardat massa a accelerar els tràmits d’aquesta nova normativa, Ferri ha assegurat que l’única autocrítica que poden fer és haver “esperat massa temps a veure què volien Ciutadans” i ha recordat que encara resten huit mesos per a la celebració de les eleccions, un període de temps en què es pot deixar engegada la llei.

La síndica de Ciutadans, per la seua part, ha qualificat d’irresponsabilitat que el tripartit “tire pilotes fora quan sap les peticions de Ciutadans des del primer moment” i ha considerat que “han sigut ells els que han renunciat a una nova llei electoral de qualitat”. “Defensem una reforma profunda i no un pedaç per a les eleccions de 2019”, ha afegit.

El procediment

Per a fer realitat un canvi de la llei electoral es necessiten un total de 66 vots que el Botànic podria aconseguir sumant els vots de Ciutadans i dels diputats no adscrits, atés que el PPCV des del primer moment ja va deixar clar el seu rebuig a aquest canvi. Per a Ferri, Ciutadans està alineant-se amb l’estratègia dels populars que és votar el que “no els beneficia” a una proposta que està avalada per una comissió d’experts sobre aquesta matèria.

Comparteix

Icona de pantalla completa