Diari La Veu del País Valencià
Sanitat impulsa un protocol per a atendre les víctimes de violació i que no desapareguen proves

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha impulsat un protocol d’actuació “ràpida i respectuosa” amb les víctimes de les agressions sexuals que facilite la tasca policial i judicial perquè no desapareguen les proves, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

En l’elaboració del ‘Protocol d’Atenció Sanitària a les Víctimes d’Agressions Sexuals’ han participat professionals sanitaris, forenses, fiscalia, deganat judicial, forces i cossos de seguretat de l’Estat, el centre Dona 24 hores i la Subdelegació del Govern. L’objectiu d’aquest protocol és proporcionar un conjunt de recomanacions protocol·litzades perquè, de la manera més homogènia possible, s’actue amb rapidesa, eficàcia i coordinació. D’aquesta manera, es pretén reduir “l’impacte negatiu o crear un perjudici addicional als danys derivats del moment de la comissió del delicte, la victimització secundària”, segons les mateixes fonts.

Sobre aquest tema, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha explicat que “el repte” és oferir una assistència “ràpida, eficaç i coordinada” que “minimitze l’impacte de l’agressió sobre la víctima” i al mateix temps “facilite la tasca judicial i policial en la persecució d’aquest tipus de delictes”, ja que els serveis sanitaris solen ser els primers als quals acudeixen les víctimes de violència de gènere o les que pateixen una agressió sexual.

Barceló ha apuntat que el personal sanitari sol ser el col·lectiu en qui “més confien” les dones a l’hora de revelar la seua situació. Per això “és important afavorir una atenció sanitària “eficaç i respectuosa”, que vetle “pel respecte” a la intimitat i prenga en consideració les circumstàncies que envolten la víctima, per a prestar-li “un suport específic necessari que facilite la tasca judicial i policial, a fi de recaptar la major quantitat de proves possibles abans que aquestes es deterioren o desapareguen”.

En aquest sentit, Barceló ha subratllat la importància de la coordinació, ja que la medicina forense, juntament amb la judicatura, la fiscalia, els cossos de seguretat de l’Estat i els serveis especialitzats en violència de gènere formen part de l’atenció i l’ajuda que han de brindar les institucions públiques a les víctimes.

Els delictes contra la llibertat sexual representen un percentatge important de les infraccions penals que es cometen i ocasionen greus seqüeles psíquiques i emocionals a les víctimes. Segons les dades del Consell General del Poder Judicial de l’any 2017, de tots els delictes instruïts en els jutjats de violència sobre la dona, un 0,6% són contra la llibertat sexual. En xifres, ronden els 830 casos d’agressió sexual amb penetració i són més de 6.000 els casos per altres agressions contra la llibertat sexual.

En aquesta reunió del grup de treball celebrada s’ha fet especial esment a les dones amb discapacitat física o mental, ja que corren major risc de patir violència sexual, així com les embarassades, que també poden ser objecte d’agressions que repercutisquen a més en la salut i viabilitat del fetus.

Comparteix

Icona de pantalla completa