Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià i Andalusia renoven el front comú per un nou model de finançament

En febrer de 2017, Ximo Puig i Susana Díaz van reunir-se a València per a signar un document de huit punts on van plasmar els punts de coincidència entre el Consell i el govern andalús al voltant del canvi del model de finançament. Aquest dimarts, i també al Palau de la Generalitat, els seus consellers d’Hisenda han renovat la vigència d’un document després de constatar que, un any i mig després, la negociació a penes hi ha avançat.

Vicent Soler i Antonio Ramírez, substitut en la cartera andalusa d’Hisenda de la ministra María Jesús Montero, han reiterat la necessitat del nou model, de la urgència de l’augment dels recursos de les autonomies en almenys 16.000 milions i, sobretot, s’han mostrat confiats que la negociació política començarà aviat.

Precisament, el mecanisme de negociació ha ocupat una part de les intervencions dels consellers. Vicent Soler ha explicat, l’engegada del procés “depén del govern central” perquè té el 51% dels vots al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Tot i això, s’ha declarat convençut que el govern de Pedro Sánchez no farà servir la seua majoria “com feia Montoro”.

Antonio Ramírez ha matisat que, com s’explicita al document signat per Puig i Díaz, el finançament és una “qüestió d’estat” que no es resoldrà amb “negociacions bilaterals” entre les autonomies i el govern espanyol, “com volia Catalunya”. De fet, segons ha assegurat, l’acord final no depén ni tan sols de le comunitats autònomes, sinó de l’executiu central i els partits polítics. “Les autonomies han de ser consultades, però el canvi de sistema ha de concretar-se en una llei”, ha explicat el conseller andalús, que ha d’aprovar el Congrés dels Diputats.

Vicent Soler ha insistit després en la importància d’un acord al CPFF perquè això faria molt difícil que els partits s’oposaren després a un consens entre els territoris.

Una nova actitud

Tant Soler com Ramírez, tots dos socialistes, han insistit en el canvi d'”actitud” per part del govern espanyol. Ramírez ho ha atribuït, entre altres coses, a què la ministra Montero va ser consellera a Andalusia i és “sensible” a les necessitats de les comunitats autònomes, a banda de ser conscient de la “rellevància” i la “urgència” de la reforma.

Els dos consellers han defensat que es reforme la norma aprovada durant el mandat de Mariano Rajoy que permet al Senat, on ara el PP disposa de majoria absoluta, vetar el sostre de dèficit que aprove el Congrés dels Diputats.

De fet, s’han mostrat ferms partidaris de la “flexibilització del dèficit” de les autonomies perquè, “tot i ser una mesura insuficient” que palia en part el problema de despesa però no el d’ingressos, dóna oxigen als governs per a exercir polítiques que vagen més enllà de la prestació dels serveis públics fonamentals.

Ramírez i Soler han recordat que l’austeritat forçada pels dèficits imposats unilateralment per Cristóbal Montora van impedir el desenvolupament de polítiques d’impuls econòmic. El conseller andalús ha xifrat en el 6,5% el PIB menys i en 200.000 llocs de treball no creat, l’efecte negatiu de la impossibilitat de contribuir al creixement econòmic amb les aportacions directes del pressupost públic.

Comparteix

Icona de pantalla completa