Diari La Veu del País Valencià
L’editorial Media Vaca guanya el Premi Nacional a la Millor Labor Editorial Cultural

L’editorial valenciana Media Vaca, que ha obtingut aquest dimarts el Premi Nacional a la Millor Labor Editorial Cultural corresponent a l’any 2018, afronta el seu vinté aniversari amb la mateixa il·lusió dels seus inicis per il·lustrar, amb cuidats formats i aroma a enquadernacions ancestrals, textos clàssics que poden oferir una doble lectura. Així ho assenyala a EFE Begoña Lobo Abascal, fundadora bilbaïna d’aquesta editorial junt amb el valencià Vicente Ferrer Azcoiti i que es mostra “contentíssima” d’un premi que reconeix, segons el jurat, “la cura exquisida del catàleg, la qualitat dels seus llibres, el respecte als lectors i a la resta d’agents de la cadena del llibre”.

El premi, que concedeix el Ministeri de Cultura i Esport, té caràcter honorífic i pretén distingir el conjunt de la labor editorial d’una persona física o jurídica que haja destacat per la seua aportació excel·lent i innovadora a la vida cultural espanyola. Media Vaca, dedicada als llibres il·lustrats dirigits a totes les edats, va començar a publicar els seus primers llibres en desembre de 1998 i precisament el pròxim 18 de desembre, amb motiu del vinté aniversari, inaugurarà una exposició retrospectiva en el centre cultural i d’innovació Las Naves, dependent de l’Ajuntament de València.

En aquesta exposició els seus fundadors també evocaran l’esperit que van invocar al cap de cinc anys d’haver nascut, quan el Col·legi Major Rector Peset, de la Universitat de València, va celebrar el seu primer lustre de vida amb un repàs de les seues guardonades primeres obres i un compendi de comentaris que havien recollit en els mitjans, quan encara no hi havia xarxes socials. “Quan vam començar érem molt poques editorials dedicades al llibre il·lustrat”, recorda Begoña Lobo, que destaca el recent auge de segells, molts d’ells xicotets, enfocats a l’àlbum il·lustrat per a adults, un dels subsectors editorials amb més producció.

No obstant això, Media Vaca vol anar més enllà d’aquest format. Busquen donar-li un nou aire, una doble lectura, a textos clàssics o d’autors antics des del format il·lustrat, una fórmula que abasta des de Manuel Azaña a Ramón Gómez de la Serna, passant per Ana María Matute, els germans Grimm, Bernardo Atxaga, Pablo Neruda o Lewis Carroll. També té cabuda la reinterpretació japonesa del conte de Caputxeta Roja al costat de textos de Max Aub i Gloria Fuertes, les cançons de bressol de Lorca i fins i tot la Declaració Universal dels Drets Humans.

En l’actualitat, el seu catàleg es compon de 64 títols dividits en sis col·leccions, en el qual es mescla ficció i no ficció: Llibres per a xiquets, Últimes lectures, Grans i xicotets, La meua bella ciutat i El mapa del meu cos.

Al llarg dels seus vint anys de vida l’editorial ha rebut en quatre ocasions el Bologna Ragazzi Award, premi atorgat per la Fira del Llibre per a Xiquets de Bolonya, la fira més important del sector, a més de premis del Ministeri de Cultura i la Generalitat Valenciana.

Begoña Lobo valora que el premi concedit aquest dimarts és “el guardó honorífic més important que pot rebre una editorial”, perquè, a més del suport institucional, suposa visibilitzar el treball d’empreses culturals com la que dirigeix junt amb Vicente Ferrer.

Comparteix

Icona de pantalla completa