Diari La Veu del País Valencià
Un veí de Castelló de la Plana descobreix un jaciment arqueològic de Còrdova amb Google Maps

José Broch, un funcionari de Justícia de Castelló de la Plana, ha descobert un jaciment no catalogat fins al moment en el límit del terme municipal de Còrdova i Almodóvar del Río gràcies a Google Maps, una eina que estava utilitzant per a seguir el llit del Guadalquivir buscant una altra cosa.

“Jo havia llegit poc abans un reportatge sobre la ciutat de Medina Alzahira, i em va sorprendre molt que no es coneguera la seua ubicació exacta, així que em vaig posar a seguir el llit del riu buscant-la”, ha explicat a Efe aquest funcionari de justícia.

La seua “sorprenent” troballa ha sigut posat en coneixement del cap d’Arqueologia de la Gerència Municipal d’Urbanisme de Còrdova, Juan Murillo, qui li va contestar que “indubtablement” acabava de trobar un jaciment “de grans dimensions”.

Concretament, es tracta d’un emplaçament desconegut de 240 metres per 160 metres, situat en la frontera d’Almodóvar del Río i Còrdova, en una zona amb forma de ferradura, “igual que el Tajo protegeix Toledo”, i molt prop d’un possible pas sobre el riu que possibilitaria la comunicació entre ambdues parts.

Unes taques en una imatge a vista d’ocell van ser suficients perquè Broch creguera en un primer moment que havia trobat la ciutat de Medina Alzahira, una fortalesa palatina que va manar construir als afores de Còrdova fa més de mil anys el líder Almanzor i que ni tan sols s’ha situat de moment. “Jo vaig veure unes línies i vaig saber que això delatava una construcció humana”, assenyala el funcionari, que recorda una cita de la pel·lícula Prometheus: “Déu no construeix en línies rectes”.

Amb la troballa en la mà, Broch va acudir al Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) on, segons relata, li van recomanar que contactara amb Juan Murillo, qui va rebre un correu electrònic amb les imatges de Google Maps i no va dubtar a respondre. “Indubtablement, això que vosté ha detectat a través de la fotografia aèria de Google Maps és un jaciment arqueològic de grans dimensions”, va ser la resposta de l’arqueòleg, que li precisava que lamentablement el descobriment no era Medina Al-Zahira, ja que la ciutat àrab “estava a l’est de la Medina de Còrdova i en el marge dret del Guadalquivir”.

Segons explica Murillo a Efe, aquest jaciment no s’ha catalogat fins al moment perquè no està dins de la Carta Municipal de Risc Arqueològic de Còrdova, ja que la seua ubicació està a uns metres d’on acaba el terme municipal. Ara toca determinar les seues característiques i cronologia amb recerques arqueològiques, que ha d’iniciar l’Ajuntament d’Almodóvar o la Junta d’Andalusia, que ja han sigut notificats.

No obstant això, el cap d’Arqueologia de la Gerència ha aventurat dues possibilitats: que siga “una gran vila romana dedicada a l’explotació oleícola”, de les moltes que van ser inventariades per l’arqueòleg Michel Ponsich, o que es tracte d’un “emplaçament andalusí en l’entorn periurbà de Madinat Qurtuba anomenat almúnia”.

En qualsevol cas, per a Murillo la sorpresa ha sigut majúscula, ja que “mai” li havien notificat un descobriment a través de Google Maps, una tècnica que, segons relata, és més comuna en altres països com Gran Bretanya, a més de ser “gens invasiva” comparada amb altres com la del detector de metalls.

A l’espera de rebre comunicació de l’ajuntament d’Almodóvar i de la Junta d’Andalusia, Broch està “més que disposat” a visitar el jaciment cordovés que va localitzar des de la seua casa de Castelló de la Plana.

Comparteix

Icona de pantalla completa