Diari La Veu del País Valencià
Les fortes pluges tomben part del mur de les Sitges de Burjassot

Les pluges caigudes durant aquesta la nit de dilluns a dimarts al País Valencià han arribat als 74 litres per metre quadrat en les últimes 24 hores a Alfondeguilla (la Plana Baixa), han inundat carreteres i carrers de diferents localitats de la demarcació de València i Castelló, i han enderrocat part del mur de les Sitges de Burjassot.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la tempesta ha anat acompanyada d’abundant aparell elèctric, ja que s’han comptabilitzat 1.700 descàrregues de llamps dins del territori, una xifra que s’eleva fins als 8.000 si es comptabilitzen també les registrades en el mar enfront de les costes valencianes.

En les últimes 24 hores les precipitacions han arribat als 74 litres per metre quadrat a Alfondeguilla, 59 a Vilafamés, 55 a Borriol i 40 litres a Torreblanca; 54 litres a Vilamarxant, 44 a Quart de Poblet i 42 a la ciutat de València; 36 litres a l’Alfàs del Pi, 32 en l’aeroport d’Alacant i 31 litres a Benidorm.

Durant la passada nit i matinada, la tempesta ha estat focalitzada en el centre de la demarcació de València, entre Calicanto, Torís, Godelleta i Real, així com en les zones pròximes al litoral de la demarcació de Castelló, encara que en poblacions properes a ambdues a penes ha plogut, segons informa Aemet.

Durant les últimes 12 hores, el telèfon d’Emergències 112 de la Generalitat ha atés 120 telefonades de ciutadans per acumulació d’aigua en les carreteres, inundació de baixos i caigudes de branques, la majoria d’elles de les poblacions de Pedralba, Vilamarxant, Borriol i València.

Encara que durant la passada nit es va decretar l’alerta taronja en el litoral de la demarcació de Castelló, aquest dimarts s’ha rebaixat a nivell groc a tot el territori, ja que, fins a les 24 hores de dimarts, es poden produir precipitacions acumulades de fins a 20 litres per metre quadrat, que podran anar acompanyades de tempestes, amb una probabilitat entre el 40 i 70 per cent.

Cau part de les Sitges

Part del mur del Pati de les Sitges de Burjassot (l’Horta Nord), un Monument Històric-Artístic Nacional, s’ha esfondrat aquesta matinada a conseqüència de les fortes pluges, que han deixat vora 70 litres per metre quadrat. Així ho han assenyalat a EFE fonts de l’ajuntament del municipi valencià, que han assenyalat que aquesta edificació, considerada el ‘graner de València’, data del segle XVI. El Pati de les Sitges, situat en el barri antic de Burjassot, és un dels monuments més emblemàtics del municipi i va ser declarat Monument Històric-Artístic Nacional en 1982.

La Generalitat aprovarà un procediment urgent sobre el conjunt de les Sitges per a reconstruir el mur perimetral d’aquest monument. L’alcalde de Burjassot, Rafael García, acompanyat per la portaveu de Compromís, Lluna Àrias, ha comparegut davant els mitjans de comunicació per a explicar els fets ocorreguts i les accions que es duran a terme de manera immediata sobre el monument, que és propietat de l’Ajuntament de València.

Segons García, el més important “és que el monument en la seua part interior i les mateixes Sitges no s’han vist afectats”. “Ara hem de veure el grau d’afecció del mur de contenció, que és el que s’ha esfondrat, i, a partir d’ací, junt amb els tècnics de Patrimoni, en un treball conjunt, iniciar per procediment d’urgència la retirada dels enderrocs, que podria ser demà mateix, i la consolidació del mur”.

El desenrunament pot començar aquest dimecres, ja que la tècnic de la Conselleria present en la roda de premsa ha anunciat que s’aprovarà, per part de la Directora de Cultura i Patrimoni, una resolució de caràcter immediat per a “frenar la deterioració de la part del mur que s’ha esfondrat”. “Amb aquesta mesura d’urgència, es podrà començar a desenrunar la zona afectada per la solsida, fent-ho de manera precisa i tenint cura de tots i cadascun dels elements que actualment s’han després”, ha dit l’alcalde.

Primeres accions sobre el mur

L’alcalde de Burjassot ha agregat que l’Ajuntament “és coneixedor de la deterioració del monument” i ha dut a terme “infinitat d’accions per a mantenir-lo en les millors condicions”. A més, ha destacat la importància de les obres que ja s’estan realitzant perquè el mal no haja sigut major.

“No hem cessat en la nostra obstinació que altres administracions, com l’Ajuntament de València [propietari del monument], la Diputació, la Generalitat i fins i tot el Ministeri de Foment, amb els tècnics del qual em vaig reunir fa una setmana, ens ajuden a mantindre i rehabilitar les Sitges, el valor sentimental de les quals per al nostre poble és infinit”, ha explicat García.

En una primera acció es duran a terme mesures per a evitar, amb mitjans físics, que l’aigua seguisca entrant al mur, ja que la previsió meteorològica anuncia més pluges per als dies vinents. “Aquesta serà la primera i més urgent de les actuacions que es realitzen junt amb la retirada dels enderrocs i la classificació d’aquestos”, ha explicat l’alcalde de Burjassot.

Les Sitges també han sigut visitades aquest dimarts per l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha manifestat la “total predisposició” del consistori per a fer “tot el que siga necessari per a poder agilitzar la reparació del mur del Pati de les Sitges”.

Comparteix

Icona de pantalla completa