Diari La Veu del País Valencià
Ábalos preveu que l’AVE arribe en estiu a Elx i que el tram La Encina-Xàtiva s’acabe en 2020

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha anunciat aquest dimarts que preveu avançar la fi de les obres del tren AVE entre La Encina i Xàtiva (en la línia Alacant-València) abans que concloga 2020 i també que s’òbriga la línia fins a Elx per al pròxim estiu.

En un desdejuni informatiu organitzat per la Cadena Ser a Alacant, al qual ha acudit el president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, Ábalos ha sigut preguntat per aquest tram del Corredor Mediterrani que queda pendent per a unir per AVE les ciutats d’Alacant i València, i ha dit que els retards d’aquesta obra no són qüestió de diners, ja que es van pressupostar més de 290 milions d’euros, sinó dels terminis reals d’execució.

Segons Ábalos, “no hi ha forma humana” d’acurtar massa els terminis, sobretot després que el govern del PP retardara “any i mig” els tràmits, concretament la transferència d’actius d’Adif a l’alta velocitat, cosa que va aprovar el Consell de Ministres el febrer passat. A causa d’aquestos retards, no es podrà acabar l’obra fins a “finals de 2020, que ja és acurtar”, i una vegada que concloga l’obra física s’han d’iniciar els procediments previs a la posada en marxa, com en matèria de seguretat, en dotació de maquinària i del material rodant.

El ministre ha assenyalat que, sobretot arran de l’experiència per l’accident d’Angrois, l’obertura de noves línies d’AVE cal fer-la “bé” i ha agregat que Brussel·les ha emés noves directives amb mesures de seguretat i metodologies addicionals que abans no existien, la qual cosa evita que s’acurten els terminis. “Si has posat els diners i iniciat la tramitació, fem bé l’execució”, ha subratllat el ministre abans d’insistir que “els diners estan ací”.

Sobre l’arribada de l’AVE a Elx, ha manifestat que l’estació il·licitana “està a punt d’acabar”, possiblement es culminarà aquest mateix setembre, i ha continuat que la catenària s’està posant i que a la primavera estarà “tot conclòs”.

“A l’estiu (de 2019) tindreu AVE”, ha dit a l’auditori, en el qual estaven molts alcaldes de la província, entre ells el d’Elx, el també socialista Carlos González, així com el president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, i de València, Toni Gaspar.

Comparteix

Icona de pantalla completa