Diari La Veu del País Valencià
Air Nostrum aconsegueix l’autorització per a operar el seu AVE entre Madrid i Montpeller

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha donat llum verda al que serà el primer servei ferroviari d’alta velocitat privat que operarà a l’Estat en competència amb Renfe, un servei promogut per Ilsa, una firma controlada per la valenciana Air Nostrum. Es tracta d’una connexió internacional entre Madrid i Montpeller que, no obstant això, realitzarà parades entre l’origen i la destinació amb el que, en la pràctica, podrà oferir viatges entre Madrid i Barcelona, un dels corredors amb major trànsit de viatgers.

El regulador ha donat via lliure a aquest servei després de constatar que l’oferta global que planteja compleix els requisits per a ser considerat com a trànsit internacional, l’únic de transport ferroviari de viatgers que actualment està liberalitzat. L’obertura a la competència del trànsit nacional està prevista per a finals de 2020.

Així, la CNMC assegura haver constatat que almenys el 30% dels viatgers de l’AVE Madrid-Montpeller d’Air Nostrum realitzaran trajectes entre els dos països i que almenys el 20% del seu recorregut és fora d’Espanya, tal com estableixen les directives europees per a considerar un trànsit com a internacional. L’òrgan que presideix José María Marín Quemada ha analitzat aquesta connexió AVE internacional privada a instàncies de Renfe.

En la seua resolució, la CNMC conclou que el llançament per part d’Ilsa d’aquest servei internacional tindrà “efectes positius” per als usuaris, atés que, segons l’avançat per l’empresa en el seu pla de negoci, “triplicarà les freqüències actuals entre Madrid i la ciutat francesa i les elevarà en un 50% des de Barcelona”.

Comparteix

Icona de pantalla completa