Diari La Veu del País Valencià
Les Corts demanen més impostos als fabricants de tovalloletes i bastonets i en plantegen la prohibició

Les Corts Valencianes han reclamat l’establiment de “mesures de fiscalitat” adreçades als productors de tovalloletes humides, bastonets per a les orelles o productes higiènics similars, i fins i tot han sol·licitat al govern espanyol que aborde la seua prohibició.

La proposta, aprovada per unanimitat en la comissió parlamentària de Sanitat i Consum, a partir d’una iniciativa de Compromís, planteja també instar el govern espanyol a sancionar els productors d’aquest tipus de productes higiènics que anuncien els seus productes com a biodegradables quan no ho són.

Així, es proposa l’establiment de mesures de fiscalitat adreçades als productors de tovalloletes i bastonets amb l’objectiu de dotar les entitats locals de recursos suficients per a fer front als costos de gestió derivats de l’ús inadequat d’aquestos productes.

La iniciativa demana prohibir qualsevol tipus d’etiquetatge o publicitat que indique que les tovalloletes higièniques i desmaquilladores, els bastonets per a les orelles o els productes higiènics semblants que continguen plàstic es puguen abocar pel vàter, per a garantir que puguen danyar l’estat del clavegueram. També reclama garantir que tots els paquets d’aquestos productes porten etiquetes informatives visibles que indiquen que aquestos productes no es poden abocar pel vàter.

La proposta insta el Consell a dur a terme campanyes de sensibilització social, en què s’incloguen els xiquets, sobre la despesa i perjudici al medi ambient que genera abocar pel vàter productes que no es dissolen, com els citats a dalt. Aquestes campanyes seran gestionades i organitzades per la conselleria competent en matèria de gestió de residus que, a més, durà a terme altres activitats com la promoció de la prevenció de residus, de la reutilització i del reciclat.

Al Consell se li demana també que planifique i desenvolupe la recollida selectiva de residus de compreses, tampons, bolquers i altres productes d’higiene personal, en coordinació amb els municipis, per a disposar dels recursos necessaris per al seu desenvolupament, amb la intenció d’implantar la recollida selectiva obligatòria abans de 2021.

Desenvolupar un marc normatiu de prevenció i gestió de residus al País Valencià adaptat la normativa europea és una altra de les propostes que recull la iniciativa aprovada aquest dilluns a les Corts.

Comparteix

Icona de pantalla completa