Diari La Veu del País Valencià
Sánchez proposa reformar la Constitució per a suprimir els aforaments dels polítics

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que proposarà una reforma de la Constitució per a suprimir els aforaments dels polítics. Sánchez ha fet aquest anunci en un acte que està tenint lloc en la Casa América, a Madrid, per a fer balanç dels cent dies de govern. El dirigent socialista es troba acompanyat per tots els seus ministres menys per la ministra de Defensa, Margarita Robles, i la de Transició Ecològica, Teresa Ribes.

Així mateix, Sánchez ha volgut deixar clar que buscarà “el consens” amb la resta de grups parlamentaris per a dur endavant aquesta reforma de la carta magna de l’Estat i que entraria en vigor seixanta dies després que s’anuncie la seua tramitació en el Congrés. “Volem fer-ho amb consens”, ha manifestat durant el seu discurs que ha arrancat posant de relleu el treball del seu equip de govern en “la regeneració democràtica” i en “l’agenda del canvi”.

Capgirar les retallades que l’anterior govern popular va realitzar en l’educació i la sanitat són duos de les altres prioritats de Sánchez. En aquest sentit, ha recordat la recuperació de la sanitat universal, engegada per la ja exministra valenciana Carmen Montón o l’avantprojecte de llei aprovat en el passat Consell de Ministres de millora de condicions per a la docència i l’ensenyament no universitari. “Treballar per l’educació és, sense dubte, la nostra prioritat constant perquè no fer-ho tindrà un enorme cost d’oportunitat”, ha subratllat Sánchez.

La lluita contra la violència de gènere és un dels altres pilars del programa de govern de Sánchez. Per això, ha insistit que les seues polítiques aniran adreçades a “defensar el feminisme” així com a reforçar el Pacte Contra la Violència de Gènere, per a deixar enrere una xacra les xifres de la qual no deixen de créixer. Altres dues qüestions que el president ha tractat han sigut la pobresa infantil i consolidar el treball digne a l’Estat. “Volem construir un país més just, per això, impulsarem un pla director per a consolidar el treball digne”, ha afegit.

Oltra: “Una miqueta més de xapa i pintura”

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, s’ha mostrat aquest dilluns partidària que es limiten els aforaments dels càrrecs públics, encara que ha demanat que s’aprofite la reforma constitucional per a introduir altres canvis, atés el temps transcorregut des de l’aprovació de la Carta Magna.

Oltra ha recordat que fa cinc o sis anys va defensar a les Corts una iniciativa en eixe sentit, doncs és una figura que tenia “sentit fa un segle”.

“Si reformem la Constitució, aprofitem per a fer una reforma una miqueta més en profunditat de temes que és necessari introduir, no només els aforaments”, ha manifestat Oltra, qui ha considerat que cal aprofitar per a “fer-li una miqueta més de xapa i pintura”.

La vicepresidenta ha posat l’accent que la Constitució té ja quaranta anys i necessita “una miqueta més de reforma”, ja que en aquest temps el món “ha canviat molt” i han sorgit problemes que aleshores no estaven sobre la taula, com el canvi climàtic i les noves tecnologies.

Comparteix

Icona de pantalla completa