Diari La Veu del País Valencià
Podem lamenta que el PSPV ajorne el buidatge de les diputacions per interessos de partit

El secretari general i síndic de Podem, Antonio Estañ, ha recordat aquest divendres que “la superació del model de les diputacions” és una proposta que està reflectida específicament en l’Acord del Botànic, que preveu “la reordenació de l’Administració, impulsant la integració i coordinació de les funcions de les diputacions en la Generalitat i reforçant el paper dels ajuntaments amb l’objectiu d’acostar la gestió als ciutadans i optimitzar l’ús dels recursos”.

Després que les Corts rebutjaren la proposta de la seua formació durant el Debat de Política General amb els vots del PSPV i el PPCV, Estañ ha remarcat que Podem ha estat treballant en aquesta qüestió des de l’inici de la legislatura. “Només hem rebut per part dels socialistes anuncis que mai es concreten i vots en contra quan es tracta d’avançar en el compliment d’aquest compromís. No sabem quins interessos segueix tenint el PSPV en les diputacions, atés que diu voler superar-les però no pren cap mesura”, ha insistit el síndic de Podem.

Proposició de llei immediata

La formació morada presentarà la setmana vinent una proposició de llei per a desenvolupar l’Estatut d’Autonomia i complir l’Acord del Botànic en termes d’eficiència de l’administració, coordinant els pressupostos de les diputacions amb la Generalitat, aclarint les seues competències i acabant amb l’assignació clientelar de recursos substituint-la per criteris clars i objectius.

El síndic d’aquesta formació, Antonio Estañ, ha recordat que les Diputacions “són l’herència més visible del turnismo i el caciquisme”; que tenen “un sistema d’elecció poc democràtic i amb difícil control per part de la ciutadania” i que han sigut l’epicentre de bona part de les trames corruptes com demostra que tres expresidents del PPCV –Alfonso Rus, José Joaquín Ripoll i Carlos Fabra– així com el del PSPV, Jorge Rodríguez, hagen sigut imputats o condemnats per aquest tipus de delictes.

A més, Estañ ha incidit que “les Diputacions concentren recursos que els ajuntaments necessiten per a atendre qüestions socials bàsiques i solament els donen el que els sobra després de repartir el pressupost de forma clientelar, en moltes ocasions”.

Paral·lelament, ha recordat que les corporacions provincials també s’han convertit en un fre per a polítiques autonòmiques en matèries com l’educació, el turisme o l’esport, per una apropiació indeguda de competències.

Per açò, Podem proposa, dins del marc constitucional i estatutari –a l’espera de poder suprimir-les algun dia a través d’una reforma constitucional–, que aquestes institucions “queden reduïdes a la seua mínima expressió i traslladar les seues competències i recursos als ajuntaments, mancomunitats, àrees metropolitanes i a la mateixa Generalitat, on podran servir millor la ciutadania”, ha remarcat Estañ.

Comparteix

Icona de pantalla completa