Diari La Veu del País Valencià
El Consell aprova la forma exclusiva en valencià del topònim del Genovés

El Consell ha aprovat aquest divendres el canvi de denominació del municipi valencià del Genovés en la forma exclusiva en valencià, és a dir, que recupera l’article davant del mot: El Genovés.

L’ajuntament d’aquesta localitat de la Costera va acordar sol·licitar el canvi de nom del seu municipi en una sessió plenària celebrada el 23 de març de 2018 i, en aquest sentit, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va emetre un informe favorable sobre la idoneïtat del nou topònim el passat 22 de juny.

Cal recordar que l’article 21.1 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de Règim Local de la Comunitat Valenciana disposa que correspon al Consell aprovar el canvi de denominació dels municipis.

Així, el govern local anunciava a les darreries de 2017 que el consistori ja comptava aleshores amb els informes preceptius elaborats per Gisela Adrià Llopis i Andrea Oltra Tomàs, totes dues llicenciades en Filologia Catalana i amb el Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària, totes dues, a més a més, veïnes del Genovés. Des de l’Ajuntament del Genovés consideraven que es tractava d’un dia històric, ja que després de molts anys, el municipi tindrà la forma valenciana com a nom oficial.

El topònim va començar a castellanitzar-se en el segle XIX i amb la Segona República espanyola s’inicià la recuperació del nom en valencià a través d’una llista de topònims elaborada en 1936, en què es contemplava el nom del Genovés per a tornar-li a la localitat el seu nom en valencià, segons recull l’informe. Això no obstant, amb la Guerra Civil i el franquisme va desaparéixer tota possibilitat de canvi. Malgrat l’arribada de la democràcia, l’Ajuntament va decidir mantindre el nom del poble en castellà.

Comparteix

Icona de pantalla completa