José Baselga, premi Jaume I i 'honoris causa' de la Universitat de València, dimiteix del seu càrrec als Estats Units

L'oncòleg, fins ara director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center, va ocultar pagaments milionaris de la indústria farmacèutica que podrien posar en qüestió les seues investigacions
/ València
14 setembre 2018 01:00h
Imatge d\'arxiu de José Baselga (esquerra) amb l\'exrector de la Universitat de València Esteban Morcillo, moments abans de ser investit doctor \'honoris causa\'.

L'oncòleg José Baselga (Barcelona, 1959) va dimitir aquest dijous com a director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York després que es coneguera que no havia divulgat, com és preceptiu, pagaments milionaris de la indústria que podien posar en qüestió els seus articles de recerca.

Baselga va ser guardonat en 2008 amb el Premi Rei Jaume I de Recerca Mèdica i tres anys després va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de València.

"Compromés amb la transparència"

Tal com van informar recentment el diari The New York Times i la plataforma de recerca ProPublica, Baselga va ocultar milions de dòlars en pagaments de farmacèutiques en els últims anys, ometent aquestos llaços financers en dotzenes d'articles de recerca publicats en mitjans prestigiosos, com The New England Journal of Medicine i The Lancet.

En la seua carta de comiat, Baselga va demanar disculpes per si la situació creada "ha causat incomoditat professional o personal" a qualsevol dels seus col·legues del Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

"Em responsabilitze per no fer les revelacions apropiades en revistes científiques i mèdiques i en reunions professionals. Ja vaig actualitzar les divulgacions en publicacions mèdiques i continuaré fent-ho fins que el registre estiga complet", va dir. Baselga va voler deixar clar que, si bé va poder "haver sigut inconsistent en la divulgació, els articles no qüestionen la validesa de la recerca i els estudis que es van publicar".

"Estic compromés amb la transparència i la responsabilitat en tots els nostres tractes. Aquest és el meu objectiu i sé que necessite fer-ho millor. Sé que vostés comparteixen el meu compromís de desenvolupar nous tractaments i medicaments que ajudaran els nostres pacients que pateixen de càncer", va afegir Baselga dirigint-se als seus col·legues.

Ocultació de vincles financers

Segons la investigació de The New York Times i ProPublica, Baselga no va seguir les regles de divulgació financera establides per l'Associació Nord-americana per a la Recerca del Càncer quan era el seu president.

També va ometre els pagaments que va rebre de companyies relacionades amb la recerca del càncer en els seus articles publicats en la revista del grup, Cancer Discovery. Al mateix temps era un dels dos editors cap de la revista.

Des de 2014, havia rebut més de 3 milions de dòlars de Roche en honoraris de consultoria i per la seua participació en una companyia.

Baselga no va qüestionar en el seu dia les seues relacions amb almenys una dotzena d'aquestes companyies i va dir que els lapsus de revelació no van ser intencionats.

L'oncòleg es va comprometre a corregir en 17 articles els seus informes de conflicte d'interessos, inclosos The New England Journal of Medicine, The Lancet i la publicació que edita, Cancer Discovery.

Una figura destacada

Baselga és una figura destacada en la lluita contra el càncer, era fins ara el director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center i ha tingut funcions assessores amb Roche i Bristol-Myers Squibb, entre altres corporacions.

Ha participat també en empreses emergents que proven teràpies contra el càncer i ha exercit un paper clau en el desenvolupament de fàrmacs que van revolucionar els tractaments contra el càncer de mama.

next