Diari La Veu del País Valencià
La UDEF confirma que Camps va ordenar que la Generalitat carregara amb tot el cost de la Fórmula 1

L’inspector de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, que ha investigat el contracte signat entre Francisco Camps i Bernie Ecclestone per a la celebració de la Fórmula 1, va confirmar aquest dijous al Jutjat d’Instrucció número 2 de València que l’expresident i el magnat de la F-1 van negociar directament l’arribada del Gran Premi d’Europa a la capital del Túria. El cap policial va assegurar en seu judicial que Camps va negociar de forma directa i en almenys huit ocasions amb Ecclestone les condicions per a organitzar una prova del mundial de Fórmula 1. L’acord incloïa un cànon de patrocini de cinc milions d’euros que va assumir la Generalitat.

Dins del marc del cas Valmor, que investiga l’expresident del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, aquest dijous també estava citat a declarar l’interventor de la Generalitat com a perit pel seu informe sobre aquesta contractació. No obstant això, el testimoni no va poder comparéixer per motius personals, notificats al jutjat el passat divendres.

El que es tractava de peritar amb l’instructor de la UDEF és l’encreuament de correus electrònics entre Camps i alts càrrecs del seu govern en els quals s’explica que la Generalitat assumiria el cost dels drets sobre el Gran Premi d’Europa per a no perjudicar Valmor, l’empresa creada entre Fernando Roig, Jorge Martínez ‘Aspar’ i Bancaixa per a organitzar la carrera. Per a arribar als deu missatges que poden incriminar Camps, la policia ha aplicat un programa informàtic que ha realitzat una cerca entre 200.000 correus electrònics.

Aquest programa només el té la policia i és el que li ha permés arribar a aquesta conclusió. L’inspector no va donar informació de l’accés a aquest programa, com li requeria la defensa, la qual cosa podria impedir que fóra acceptada com a prova en un judici. No obstant això, es tracta d’un programa que està en Internet i que es pot comprar per uns 3.000 euros. La defensa de Camps ha insistit que, si només s’han trobat huit o deu missatges entre 200.000, és perquè “cercaven la veritat o només el que podria incriminar Camps?”.

Per la seua banda, el fiscal va insistir que Camps buscava un colp d’efecte amb la Fórmula 1 de cara a les eleccions, perquè considerava la carrera com un “bon aparador” sufragat amb diners públics. La declaració de l’agent de la UDEF no va finalitzar aquest dijous i continuarà en una altra sessió amb la data encara per determinar.

A més, s’ha de dilucidar si el contracte entre Camps i Ecclestone té validesa, ja que va ser ell qui ho va decidir i manar, encara que com a president no era competent per a la signatura. És per això que es van imputar altres càrrecs que van signar per ordre del president. Es tracta de Belén Reyero, assessora de Camps i responsable de les negociacions de la Generalitat amb els propietaris de la Fórmula 1; Lola Johnson, exconsellera d’Esports i exportaveu del Consell, a més d’exdirectora de Radiotelevisió Valenciana anys abans, i Jorge Martínez ‘Aspar’, campió de motociclisme, impulsor del circuit a València i exgerent de Valmor.

Per a tots ells, el fiscal del cas va demanar el passat mes de juny que quedaren fora del procés. En el cas de Johnson i de Reyero, van rebre una ordre directa de Camps perquè signaren el contracte amb Ecclestone, segons les seues declaracions. Mentre que l’altre responsable, el director de la SPTCV (Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana) Nicolás Figueras, estava de viatge de noces i es va falsificar la seua signatura.

Tot en mans de Camps

El cas quedaria, doncs, amb l’expresident com a únic investigat per un delicte de malversació de fons públics, condicionat al fet que Ecclestone reclame la indemnització corresponent per la resolució del contracte que lligava el Consell a celebrar el gran premi de Fórmula 1 uns quants anys més dels que finalment es van organitzar. De moment, no s’ha reclamat cap quantitat.

L’oficial de la UDEF, economista de formació, va fer una explicació detallada del seu informe. L’advocat de la defensa de Camps va manifestar que el peritatge estava condicionat per a desacreditar Camps, segons expliquen fonts del cas. Falta ara per escoltar l’interventor de la Generalitat, que defensarà també el seu informe sobre aquest contracte.

Aquesta investigació judicial es completa amb dos peces més separades. La primera és la referida als dos o tres contractes entre l’empresa Circuit del Motor i certs proveïdors. Tot apunta que l’empresa pública Circuit del Motor actuava contractant alguns serveis a terceres empreses designades per Valmor, expliquen fonts properes al cas. Valmor va ser creada per a signar amb la Generalitat el contracte de promoció i organització del Gran Premi de Fórmula 1 a València. En aquest moment s’està en procés d’investigar qui van ser els proveïdors beneficiats.

Respecte a la tercera peça del cas de la Fórmula 1, la Fiscalia Anticorrupció l’ha deixada per al final, ja que podria suposar la investigació del Consell de la Generalitat que, en desembre de 2011 i amb Alberto Fabra al govern després de la dimissió de Camps, va decidir la compra de Valmor per un euro. Amb aquesta decisió va assumir el deute que tenia aquesta empresa i que amb els anys s’ha incrementat des dels 16 fins als 31 milions d’euros, tot sumant el deute comercial i el deute financer.

Comparteix

Icona de pantalla completa