Diari La Veu del País Valencià
La Unió de Llauradors xifra en 3,6 milions d’euros els danys pel graníssol

La Unió de Llauradors ha informat que la pedra caiguda els darrers dies a les comarques valencianes de la Ribera Alta i la Costera va causar pèrdues per valor de 3,6 milions d’euros en més de 1.000 hectàrees de superfície agrícola, especialment cítrics i caqui. En concret, segons un comunicat de l’organització agrària, a la comarca de la Ribera Alta la quantia dels danys ascendeix a 2,25 milions d’euros i a la Costera, a 1,43 milions d’euros.

Van ser episodis molt localitzats que, tanmateix, van afectar un radi d’unes 1.059 hectàrees (704 en la Ribera i 355 a la Costera) cultivades de cítrics i caqui. Les localitats més afectades en la Ribera Alta van ser Càrcer, Castelló de la Ribera, Beneixida, Alcàntera del Xúquer, Cotes, l’Ènova, Manuel, Senyera i Rafelguaraf i en la Costera , Rotglà, Barxeta i la Llosa de Ranes. La mitjana general de danys se situa al voltant del 25-30% en cítrics i del 70% en caqui, encara que en aquest últim cultiu hi ha parcel·les molt localitzades en les quals els danys pujaran al 100%.

Les tempestes van estar acompanyades de forts vents, ja que en algunes zones es van superar els 75 quilòmetres per hora, la qual cosa sens dubte “augmentarà els danys per ramejat en els cítrics”, ha indicat des de La Unió.

En la resta de zones del País Valencià, on no va caure pedra, les pluges van ser “molt beneficioses” per a la major part de cultius i zones, perquè han servit per a estalviar regs, recarregar els aqüífers, omplir les capçaleres dels rius i netejar els arbres per a evitar possibles plagues.

La Unió sol·licitarà mesures urgents per als afectats per aquesta nova pedra com la concessió d’ajudes directes a aquelles explotacions amb danys per pedra i ajudes de mínims de la Unió Europea fins a 15.000 euros per explotació. També la reducció del mòdul de l’IRPF, la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l’establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d’actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Pel que fa a les assegurances, demanarà una agilitació dels peritatges per part d’Agroseguro i una taxació i indemnització del mal real en parcel·la en funció de les exigències comercials, independentment de la franquícia establida.

Comparteix

Icona de pantalla completa