Tres exposicions recorden la història del 'Trenet', el ferrocarril que va unir l'Horta Nord amb València fa 125 anys

Les mostres aborden el context històric i l'impacte econòmic, social i cultural que va tindre la infraestructura sobre les poblacions d'Alboraia, Museros i Rafelbunyol
/ València
12 setembre 2018 01:00h

Alboraia, Museros i Rafelbunyol commemoraran els 125 anys de l'arribada del 'Trenet' que va connectar la ciutat de València amb aquestes localitats de l'Horta Nord. La mostra '125 anys del trenet; Pont de Fusta – Alboraia – Museros – Rafelbunyol' comptarà amb una exposició en cadascuna de les poblacions que mostrarà el context històric i l'impacte econòmic, social i cultural que va tindre la infraestructura ferroviària. A més, les exposicions comptaran amb imatges de l'època i objectes de la cultura ferroviària amb l'objectiu d'explicar i posar de manifest el valor històric del 'Trenet'.

Alboraia albergarà l'exposició sobre els inicis del ferrocarril, Museros la implantació de la via estreta i Rafelbunyol explicarà la història del Trenet. Les tres exposicions es poden visitar de forma independent i tracten de recuperar la història d'aquesta infraestructura vinculada al desenvolupament de la comarca.

La inauguració de les exposicions serà divendres que ve 21 de setembre a les 18 hores i constarà d'una ruta que començarà en la Casa de la Cultura José Peris Aragó d'Alboraia, continuarà a les 19 hores en la Casa de Cultura de Museros i finalitzarà a les 20 hores en la Casa de Cultura de Rafelbunyol, on es realitzarà una clausura de l'acte.

El ‘Trenet' ha sigut partícip de vides, històries i fets rellevants, importants en la seua pròpia dimensió individual i, en conjunt, altament interessants a escala col·lectiva, explica l'Ajuntament de Rafelbunyol en un comunicat. "En aquesta mostra volem ajudar a rememorar aquelles històries", apunten, "uns fets dels quals formem part i en els quals esperem que el visitant es veja immers".

Cal recordar que el passat mes d'agost, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) va anunciar que l'entitat es faria càrrec de la restauració del Tractor 4, exposat com a monument en l'exterior de l'estació de Rafelbunyol, per a iniciar la seua restauració, que coincideix amb el 125 aniversari de l'arribada del tren al municipi que feia el recorregut de l'actual línia 3 de Metrovalencia, la de Rafelbunyol-Aeroport.

El tractor, que forma part de la col·lecció de material històric de FGV, s'utilitzava per a remolcar el material ferroviari del 'Trenet' en la Segona República i va ser construït per Devís en la dècada de 1930 per a la Companyia de Tramvies i Ferrocarrils Valencians.

Després de diversos anys fora de servei, va ser restaurat i situat com a monument en 1985 quan es va reformar l'estació de Rafelbunyol amb l'objectiu de preservar i tindre present l'evolució històrica del transport metropolità.

Per al procés de restauració, coordinat i supervisat pel servei de Conservació Històrica de FGV, ha sigut traslladat des de la seua ubicació als tallers de l'empresa a Picassent i la seua tornada està prevista per al mes de novembre, que coincideix amb la data en què es va inaugurar l'estació de Rafelbunyol, el 18 de novembre de 1893, fa 125 anys.

next